Hlavní obsah

Pětidenní slůně se v pražské zoo poprvé ukázalo venku, sotva se drželo na nohou

Novinky, Kristýna Léblová, kk
Praha

Letos se v pražské zoologické zahradě narodila hned dvě slůňata a obě to jsou samičky. Ty se ve středu přišly předvést i se svými matkami do výběhu v Údolí slonů. Pětidenní slečna předvedla nechtěně dojemnou show, sotva se totiž udržela na nohou.

Pětidenní slůně v pražské zoo se vydalo poprvé do výběhu ukázat se veřejnostiVideo: Novinky

 
Článek

V sobotu 9. května se nad ránem narodilo samici slona indického Janitě mládě - šest týdnů po narození prvního letošního slůněte, jehož matkou je Tamara. V obou případech je otcem samec Ankhor.

V pražské ZOO se narodilo další slůně, je to samička

Domácí

Ve středu se obě slůňata společně se svými matkami připojila ke starším slonicím Gulab a Shanti ve venkovním výběhu Sloního údolí, z čehož mají radost nejen vychovatelé, ale hlavně veřejnost. Na nejmladší člence mohli všichni oči nechat.

„Pro ta slůňata je to něco úplně nového, učí se teď poznávat svoje okolí. Učí se poznávat prostředí, ve kterém žijí jejich matky, takže pro ně jsou to změny úplně zásadní,“ řekl Novinkám kurátor savců Pavel Brandl s tím, že mláďata návštěvníkům zoo nevěnují velkou pozornost, pořád se drží hlavně u svých matek.

Foto: Novinky

Slůňata se zatím drží hlavně u svých matek.

Mláďata se od nich musí naučit základní věci, jako je například ovládání chobotu. „Zatím je to pro ně jen takový přívěsek, který mají na hlavě, a tu složitou a jemnou manipulaci se teď budou učit dlouhé týdny,“ vysvětlil Brandl.

Nejmladší členka stáda se podle kurátora vyvíjí zcela standardně. Jména zatím nejsou vybrána ani pro jedno mládě.

Slůňata budou k vidění za dobrého počasí každý den po poledni v Údolí slonů.

Reklama

Výběr článků

Načítám