Hlavní obsah

Paviána, který utekl ze zoo, chytili na golfovém hřišti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chovatelé krátce po 17:00 chytili paviána Heika, který ve čtvrtek uprchl z brněnské zoo. Opičák byl zasažen šipkou z narkotizační pušky.

Článek

"Heiko je v pořádku a bude co nejdříve přepraven do zoo," řekl krátce před transportem zvířete ředitel brněnské zoo Martin Hovorka.

Heiko je zástupcem vzácného paviáního poddruhu dželada. Ze zahrady unikl ve čtvrtek po poledni poté, co byla kvůli technické závadě přerušena dodávka proudu do elektrického ohradníku u výběhu dželad. Heiko pak potrápil chovatele i strážníky.

Opičák měl sice pronásledovatele stále v patách, přesto se mu dařilo unikat. Pohyboval se nejprve ve vzdálenosti asi půl kilometru od zahrady v okolí letiště v Brně-Medlánkách.

Chovatelé ve čtvrtek spolu s přihlížejícími novináři utvořili rojnici. Ani tak se však opičáka lapit nepodařilo. O den později se Heiko vzdálil ještě dál, a to do Jinačovic, kde je jedno z největších golfových hřišť na jižní Moravě.

Heiko se nechával krmit

"Seděl tam uprostřed hřiště vedle jednoho pána, od něhož si bral sušenky. Je to velmi mírumilovná opice. Heiko pak běhal za cyklisty. Kola má rád," doplnil ředitel.

Když pavián zjistil, že jej dostihli pronásledovatelé, vylezl na strom, kde jej zasáhla šipka z narkotizační pušky. Dopadl měkce do připravené plachty.

V 18:30 byl již Heiko ve své expozici, kde se probíral ze spánku. V nejbližších hodinách budou chovatelé sledovat jeho zdravotní stav. Podle Hovorky je pravděpodobné, že Heiko teď bude po všech zážitcích z uplynulých dvou dnů dlouho odpočívat.

Dželady pochází z Etiopské vysočiny

Tři samce vzácných dželad získala brněnská zoo před dvěma roky. Dželady pocházejí z hor Etiopské vysočiny, kde žijí na travnatých svazích a skalách až do výšky 3500 metrů nad mořem.

Jsou to společenská zvířata, vytvářejí tlupy čítající až 500 jedinců. Živí se trávou, plody rostlin, kořínky a drobnými živočichy. Dorůstají do výšky až 70 centimetrů. V divočině žije asi 50 000 dželad, které trpí ničením životního prostředí.

Reklama

Související témata:

Související články

Z brněnské zoo uprchl pavián

Z brněnské zoologické zahrady uprchl ve čtvrtek před 14:00 pavián. Jedná se o samce vzácného poddruhu dželada. Zvíře uniklo poté, co pravděpodobně kvůli...

Výběr článků

Načítám