Hlavní obsah

Paul McCartney protestuje proti lovu tuleňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHARLOTTETOWN

Slavný britský rockový hudebník a "exbeatle" Paul McCartney a jeho manželka Heather navštívili ledovou kru na atlantickém pobřeží Kanady, aby vyjádřili svůj kritický postoj ke krvavém lovu tuleních mláďat. Ten má znovu začít za několik dnů.

Článek

"Předchozí kanadské vlády povolily pokračování tohoto krutého lovu přestože většina občanů Kanady, stejně jako Evropy a Spojených států jsou proti. Jsme přesvědčeni, že kanadský premiér Stephen Harper rychle zasáhne, aby definitivně skoncoval s masakrem těchto bezbranných tuleních mláďat," prohlásili McCartneyovi.

Manželé dováděli s mláďaty, která svými velkými kukadly dojímají prostřednictvím televizních obrazovek diváky po celém světě, v zálivu svatého Vavřince. Do místní rybářské komunity se nechali spolu se skupinou novinářů a fotografů dopravit o den dříve vrtulníkem.

Lov tuleňů v Kanadě je terčem protestů ekologů už od šedesátých let. Lov, při němž se používají pušky a kopí, se zahajuje 12 dní po narození mláďat tuleňů v době, kdy se barva jejich kožešiny mění z bílé na šedou.

Popletená manželka

Mnoho zemí zakazuje dovoz produktů z tuleňů, avšak kanadská vláda jej podporuje s poukazem, že pomáhá pobřežním městům, jejichž ekonomická situace je velmi špatná. Také tvrdí, že rychle se zvyšující populace tuleňů způsobuje snižování stavu tresek, které jsou důležitým potravinovým zdrojem.

Vláda loni zvedla kvótu na lov necelých 320 tisíc tuleňů s tvrzením, že jejich populace v oblasti je stabilní. S odvoláním na průzkum z loňského února také tvrdí, že 60 procent Kanaďanů bylo pro "odpovědný" lov tuleňů.

O McCartneyovi je už léta známé, že je zapřísáhlým vegetariánem a že také podporuje aktivity mezinárodní neziskové organizace Lidé za etické zacházení se zvířaty.

Také jeho žena Heather je velmi aktivní a ostře kritizuje země, v nichž jsou zvířata týrána. Někdy to ale trochu přehání. V lednu tvrdila, že Česká republika patří k zemím, kde jsou psi a kočky zaživa stahováni z kůže kvůli dodávkám oděvnímu průmyslu. Česká veterinární správa obvinění vyvrátila jako holý nesmysl s tím, že si McCartneyová musela Česko splést s jinou zemí. Česko je právě jednou ze zemí, které se k nelidskému zacházení s kočkami a psy už dříve vyjadřovaly a protestovaly na mezinárodní úrovni, upozornila správa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám