Hlavní obsah

Pastor odmítl zrušit mše, tak mu u kostela vyměnili zámky

Novinky, tcs

Kalifornský pastor Jon Duncan navzdory zákazu odmítal zrušit mše své církve. Kostelu, který mu na bohoslužby poskytuje místo, proto nezbylo nic jiného než přikročit k razantnějším opatřením. Když se tak Duncanovi věřící sešli minulý víkend před kostelem, zjistili, že se nemají jak dostat dovnitř.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Duncan je hlavou malé církve s názvem Cross Cultural Christian Center (CCCC) v kalifornském Lodi. Rozhodnutí guvernéra Gavina Newsoma, které nařizuje zavřít všechny podniky, které nejsou nezbytně nutné pro chod státu a život obyvatel, pastor minulý týden odmítl.

„Budeme se setkávat tak často, jak jen budeme moci, a věříme, že toto naše právo je chráněno prvním dodatkem ústavy a mělo by být považováno za nezbytně nutné,“ uvedl Duncan pro regionální televizi FOX40 s tím, že odmítl přistoupit na bohoslužby zprostředkovávané online.

Zpěv za časů moru. Hudba pomáhá překonat epidemie už 2700 let

Koktejl

Když se však jeho věřící sešli na květnou neděli před kostelem patřícím církvi Bethel Open Bible Church, která svatostánek Duncanovi pronajímá, zjistili, že církev vyměnila zámky a před dveřmi stojí policie.

„Rozumíme tomu, že lidé chtějí praktikovat svou víru, ale v kostele jsou si lidé obecně vzato blíž. Tohle je v zájmu všech, musíme chránit veřejnost,“ uvedl Michael Manett z policie v Lodi.

Advokát je proti zavírání kostelů

Proti tomuto jednání se ohradil advokát Dean Broyles. „Chtějí postavit zdraví proti víře,“ uvedl s tím, že hodlá kalifornskému guvernérovi zaslat žádost, aby byla činnost církví včetně hromadného shromažďování zahrnuta do činností nezbytně nutných. „Ústavní práva nejsou virem pozastavena,“ podotkl ještě.

O tom, že se svatostánky mohou snadno stát ohniskem nákazy, svědčí řada případů z různých zemí. V kalifornském Sacramentu byl kostel na předměstí spojen zatím s 71 případy.

Přesto se množí případy, kdy lide v USA mše hromadně navštěvují. Nákazy se nebojí. „Jsem pokryta Ježíšovou krví,” uvedla jedna z věřících ve státě Ohio. O nebezpečí hromadného srocování během epidemií přitom však věděl už svatý Karel Boromejský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám