Hlavní obsah

Parta idiotů, zuřil šéf záchranářů. Horu Ben Nevis chtěli zdolat během bouře v teniskách

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ben Nevis je nejvyšší horou Britských ostrovů. Měří sice jen 1344 metrů, ovšem v zimě na vrcholu panují velice špatné povětrnostní podmínky. O víkendu a v pondělí k tomu navíc řekla své také bouře Ciara (Sabine), a tak u vrcholu foukal vítr rychlostí kolem 130 km/h a panoval dvacetistupňový mráz. V tomto počasí se čtveřice studentů z Glasgowa vydala k vrcholku s mizernou výbavou jen v teniskách.

Foto: Lochaber Mountain Rescue Team

Helikoptéra přistává pro zachráněné studenty.

Článek

V pondělí odpoledne měla horská služba v oblasti Lochaber na severu Skotska napilno. Za sněhové bouře musela vyrazit na Ben Nevis pro skupinu čtyř studentů, kteří se vydali za naprosto nevhodných podmínek k vrcholu nejvyšší britské hory.

Na pomoc se jim vydala skupina 22 lidí složená se záchranářů a dobrovolníků. Do vzduchu se vydal i záchranářský vrtulník, vzhledem ke sněhové bouři však byla jeho pomoc velmi omezená. Po několika desítkách minut našli prvního ze studentů, za další necelé dvě hodiny pak i zbylou trojici na jedné z ledových ploten.

Foto: Lochaber Mountain Rescue Team

Záchranáři s trojicí ztracených studentů (jeden z nich v popředí).

K hrůze a vzteku záchranářů se ukázalo, že studenti vyrazili k hoře naprosto nepřipravení. Tři z nich měli pouze tenisky, neměli řádné zimní oblečení do hor, o horolezeckém vybavení ani nemluvě. „Byli špatně vybavení na to, horu zdolat v jakémkoliv počasí, natož v takovémto,“ uvedl šéf záchranné skupiny John Stevenson s tím, že v takové bouři by si na výstup netroufli ani profesionální horolezci.

Naprostá stupidita, soptil šéf záchranářů

Proto si i šéf záchranářské skupiny nebral ohledně studentů žádné servítky. „Byla to čirá stupidita. Je to parta idiotů,“ rozohnil se v rozhovoru pro deník Daily Mail. „Ještě nikdy jsme nemuseli zachraňovat lidi v zimě v teniskách,“ dodal.

Chlapci se ztratili v mrazivé bouři. Celou noc chránili svými těly nejmladšího

Koktejl

Záchranný tým donesl čtyři studenty asi do poloviny hory, kam už pro ně mohl přiletět vrtulník. Všichni čtyři už jsou v péči lékařů v nemocnici v Inverness. Čtveřice byla podchlazená, začaly se jim tvořit omrzliny.

Šance na to, že by čtyři studenti přežili noc, byla podle Stevensona mizivá. O co víc byl rozčilen na studenty, tím víc chválil svůj tým. „Nemůžu je dost vynachválit. Riskovali své životy a odvedli fantastickou práci,“ řekl Stevenson.

Tu ocenili i zachránění, i když ne hned. „V tu chvíli toho moc neřekli, byli kompletně v šoku. Ale dostali jsme už od nich zprávu z nemocnice, jak moc jsou vděční,“ zakončil záchranář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám