Hlavní obsah

Pan Vajíčko, píchačky i červené trenýrky. Sonda do éry komunismu v Tančícím domě

Novinky, mak
Praha

Jak se žilo za komunismu? Galerie Tančící dům v Praze se díky speciální výstavě na čtyři měsíce vrací do éry 70. a 80. let v Československu. Tehdejší život představuje pomocí reálné instalace panelákových bytů včetně spotřebičů i celkového vybavení. Stranou nezůstává ani móda a trávení volného času.

Retro výstava z éry komunismu v Tančícím doměVideo: Novinky

 
Článek

Rozsáhlá expozice ve třech patrech Tančícího domu je jakousi sondou do života v komunistické ČSSR. Představuje to nejlepší a nejtypičtější z tohoto období. Rutinu městského života utváří reálná instalace panelového bytu včetně obývacího pokoje, koupelny a kuchyně.

Foto: Novinky

Klasicky vybavený panelákový byt z éry 70. a 80. let.

„Chceme zasadit období 70. a 80. let do souvislostí a zamyslet se s určitým nadhledem a nadsázkou nad stavem tehdejší společnosti skrze její kulturu, volný čas, práci, bydlení, techniku, design či architekturu,“ říká o výstavě kurátorka Jana Sommerová.

Návštěvníci si připomenou také oblíbené produkty a originální obaly výrobků předních národních podniků, jako byly Seva, Kofola, Eta, Fatra, JAWA nebo Tesla. Mnohé jistě potěší instalace prodejny z typického seriálu 70. let Žena za pultem.

Foto: Novinky

Replika prodejny známá ze seriálu Žena za pultem.

Další sekce je věnovaná populární hudbě i tehdejší filmové a televizní tvorbě. Návštěvníci tak uvidí unikátní kostýmy Heleny Vondráčkové, Karla Gotta, Hany Zagorové nebo originální tričko Libuše Šafránkové z filmu Jak utopit doktora Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách. K vidění je i kostým Dagmar Patrasové ze seriálu Návštěvníci.

Foto: Novinky

Zlatý kostým, který oblékala v seriálu návštěvníci herečka Dagmar Patrasová.

Jak vyrůstaly v této době děti, ilustrují hračky i autenticky zařízená školní třída. Naopak píchačky a klasická pánská podniková šatna ukazují denní rutinu dospělých.

Kromě všedního života je na výstavě nastíněno také prostředí, ve kterém žili prominenti tehdejšího režimu.

Designový nábytek

V sekci věnované exkluzivnímu designu je vystaven nábytek jako například křeslo, stůl a konvice z již neexistujícího hotelu Praha, křesla z hotelu Thermal a Federálního shromáždění či židle z hotelu Ještěd.

Průvodcem výstavy RETRO 70. a 80. let je oblíbená animovaná postavička pana Vajíčka od výtvarníka Eduarda Hofmana, která oddělovala reklamní spoty v Československé televizi.

Expozici realizovaly Jana Sommerová a Nadia Klempířová ve spolupráci s Muzeem města Ústí nad Labem a Pražskou správou nemovitostí. Na výstavě je také zastoupena část sbírky Jabloneckého muzea.

Výstava RETRO 70. a 80. let je v Galerii Tančící dům otevřena od 15. června do 16. října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám