Hlavní obsah

Ornitologové odchytli vzácného orla mořského

– PLZEŇ
Právo, pab

Vzácného orla mořského, který uletěl chovateli z Německa, odchytili ve středu večer ornitologové na Plzeňsku. Obrovitý pták se usadil poblíž koupaliště v rekreačním areálu u obce Čbán.

Článek

"Zavolala nás strážnice městské policie v Plzni, která tam byla na akci ke dni dětí. Říkala, že na zemi u vody sedí obrovitý pták," řekl vedoucí záchranné stanice ptactva v Plzni Karel Makoň. Podle něho se jedná o jeden z poddruhů orla mořského, jehož cena se pohybuje od čtvrt miliónu korun výše.

Vyhládlý dravec se vrhnul na kuřata

"Když jsme přijeli na místo, orel seděl na smrku asi v desetimetrové výšce. Počkali jsme, až se setmí. Potom ho jeden z kolegů oslnil baterkou a v tom okamžiku se dezorientovaný dravec rozlétl proti světlu, spadl na zem, kde jsme ho zpacifikovali," popsal Makoň odchyt. 

"Tři dospělí jsme s ním měli co dělat. Má obrovskou sílu jak v křídlech tak v pařátech. Bránil se," dodal. Podle identifikačního kroužku ornitologové poznali, že pták pochází z Německa a patří soukromému chovateli. "Když jsme ho přivezli na záchrannou stanici, byl tak vyhládlý, že během chvilky spolykal patnáct jednodenních kuřat. Ptáka v pořádku předáme jeho majiteli," uzavřel Makoň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám