Hlavní obsah

Orangutanům hrozí vymření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Orangutanům možná zbývá posledních 20 let života. Podle Světového fondu na ochranu přírody (WWF) se počet těchto lidoopů, jejichž výskyt je omezen na indonéské ostrovy Sumatra a Borneo, snížil od roku 1987 o polovinu, za minulé století pak o celých 91 procent.

Foto: Zbyněk Pavienský

Mgr. Michal Loukota, předseda MO TOP 09 Turnov

Článek

V současnosti žije ve volné přírodě maximálně 30 tisíc orangutanů, z toho více než polovina mimo chráněné oblasti, tvrdí ekologové. Sumaterský orangutan patří mezi kriticky ohrožené živočichy, protože zbývá posledních asi 9 tisíc příslušníků tohoto druhu.

"Na vině je komerční těžba dřeva a kácení lesů kvůli získávání zemědělské půdy a místa pro plantáže olejových palem. V Malajsii a Indonésii již bylo vykáceno téměř 80 procent všech lesů," vysvětlují ekologové z WWF. "Opice jsou rovněž loveny pro maso a pro prodej soukromým chovatelům," dodávají.

"Přes 60 procent orangutanů žije mimo rezervace a tento katastrofální úbytek bude pokračovat, dokud nebude vyvinuto úsilí na záchranu jejich přirozeného životního prostředí a zastavení jejich zabíjení," varují ekologové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám