Hlavní obsah

Opportunity vykopal jámu, Spirit jede k Bonnville

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PASADENA

Zatímco se robot Spirit po Marsu pomalu posunuje směrem ke kráteru Bonneville, jeho dvojče Opportunity do rudé planety vyhloubilo díru. Vědci amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) věří, že jim zhruba deset centimetrů hluboká jáma poslouží jako "okno do minulosti rudé planety".

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Opportunity díru vykopal během šesti minut pomocí jednoho ze svých šesti kol. Z jámy bude robot odebírat vzorky půdy, jejíž složení se bude následně analyzovat.

"Udělali jsme na Marsu velkou díru," prohlásil v úterý jeden z představitelů centra NASA v kalifornské Pasadeně Jeffrey Biesiadecki. Upřesnil, že je 51 centimetrů dlouhá a deset centimetrů hluboká.

Pátrání pod prašným povrchem

"Cílem je odkrýt minerály a nahlédnout skladbu vrstev, které se ukrývají pod prašným povrchem planety," uvedl vědec washingtonské univerzity Ray Arvidson.

První konkrétnější výsledky se očekávají ve čtvrtek. Experti místo výkopu vybrali záměrně, protože se domnívají, že by se tam mohly vyskytovat železité minerály, například hematit, které se obyčejně vytvářejí ve vodě.

Analýzy by měly zjistit, zda minerál existuje hlouběji v půdě, nikoliv pouze na jejím povrchu.

Spirit míří k Bonneville

Druhé vozítko Spirit na opačné straně planety pokračuje v cestě ke kráteru Bonneville, který leží asi 345 metrů daleko od jeho přistávacího modulu. Robot už po Marsu ujel 107 metrů, do kráteru by mohl podle odhadů NASA dorazit za 12 dní.

"Záleží však na tom, kolik zastávek ještě po cestě udělá, aby prozkoumal složení půdy," dodal Arvidson.

Reklama

Související články

Spirit obnovil spojení se Zemí

Spojení s pojízdným robotem Spirit, které bylo zřejmě kvůli technické závadě ve středu večer přerušeno, se v pátek podařilo obnovit. Americký Národní úřad...

Výběr článků

Načítám