Hlavní obsah

Olomoucká zoo má novou chloubu: mláďata krokodýla

Právo, mhr, VH

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Tři mláďata krokodýla čelnatého se koncem září vylíhla v Zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce. Zatím se o ně starají ošetřovatelé, kteří je v pátek představili novinářům. Návštěvníci zahrady je spatří, jakmile trochu odrostou.

BEZ KOMENTÁŘE: Malí krokodýli jsou novou chloubou olomoucké zooVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

„Ve volné přírodě matka vzorně hlídá hnízdo, které si staví ze zetlelého materiálu. Jakmile uslyší zvuky podobné žabímu kvákání, začne pomáhat mláďatům při líhnutí. U nás tuto péči zastává ošetřovatel a líheň, kde je konstantní vlhkost a vyšší teplota,“ uvedl ošetřovatel plazů Pavel Javůrek.

Mláďata vydávají zajímavé zvuky. „Nejsou stejné, jako, když se líhnou, připomínají spíše zvuky z bojových her našeho mládí,“ doplnila mluvčí zoo Iveta Gronská. Krokodýly čelnaté chová olomoucká zoo od roku 1992, přičemž mláďata odchovává od roku 2015. Dosud se jich tu narodilo dvacet.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Trojice malých krokodýlů v rukou ošetřovatele

Samice krokodýla nakladla v polovině června devět vajec a ošetřovatelé je poté opatrně přenesli do umělé líhně, která simuluje prostředí hnízda. V závěru září se nakonec postupně vylíhla tři mláďata.

Mláďata jsou zatím oddělená od rodičů, aby neskončila v jejich žaludku

Krokodýl čelnatý obývá pralesní bažinaté oblasti západní a části střední Afriky, kde se ukrývá v doupatech mezi kořeny stromů. Dorůstá délky maximálně dva metry, živí se rybami, plazy, korýši, drobnými savci, případně i mršinami.

Děčínská zoo se raduje z malého makaka

Koktejl

„Mláďata u nás žerou cvrčky, sarančata, žáby nebo třeba i menší obratlovce, jako jsou ryby,“ konstatoval Javůrek.

Mláďata krokodýlů čelnatých žijí v olomoucké zoo odděleně od rodičů. „Mohlo by se totiž stát, že je některý z dospělých zařadí na svůj jídelníček,“ podotkl Javůrek.

„Později budou součástí expozice patrně v pavilonu žiraf, aby je návštěvníci mohli vidět. Poté se rozhodne o jejich dalším osudu,“ dodala Gronská s tím, že je v budoucnu patrně čeká přesun do některé z partnerských zoo.

Reklama

Výběr článků

Načítám