Hlavní obsah

Odnesl si z popelnice skici slavného malíře. Byl odsouzen za krádež

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokutou ve výši 1200 eur (asi 30 630 korun) potrestal soud v západoněmeckém Kolíně nad Rýnem muže, který si z popelnice na tříděný odpad patřící malíři Gerhardu Richterovi odnesl nepovedené skici jednoho z nejvýznamnějších současných umělců. Informovala o tom agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Šlo o odvolací proces, soud první instance nyní padesátiletému muži vyměřil pokutu ve výši 3150 eur (80 tisíc korun). Kolínský zemský soud přihlédl v úterý k tomu, že se k činu přiznal. V roce 2016 se Gerhardovi Richterovi u něho doma neúspěšně pokoušel prodat složku s uměleckými díly.

Cestou pryč se zastavil u převrácené popelnice na starý papír. Když ji postavil, všiml si nepovedených návrhů z Richterova ateliéru. „Nebyl jsem si vědom, že bych dělal něco špatného,“ řekl tento nezaměstnaný muž z Mnichova, který si dvacet skic odnesl. „Kdybych si je nevzal já, udělal by to někdo jiný,“ obhajoval se.

Nechali si poklad za stovky milionů, čeká je dlouhé vězení

Koktejl

Richter později potvrdil, že šlo o obrazy, které se mu nepovedly, a vyhodil je proto do popelnice na papír, kterou nachystal pro popeláře k odvozu.

Soud: Že autor své dílo nechtěl, není podstatné

Podle soudu šlo ale o majetek výtvarníka, protože papírový odpad vysypaný z popelnice ležel stále na jeho pozemku. Skici ležely hned u popelnice a dalo se tak jednoznačně určit, že patří Richterovi. Proto byl muž, který je odnesl, odsouzen za krádež.

Polský důchodce byl odsouzen za to, že v obchodě snědl sladkost

Koktejl

Nepovedená díla se snažil kvůli existenčním problémům prodat. Kontaktoval jistou aukční síň a předběžně se domluvil s drážďanským archivem Gerharda Richtera, který může potvrdit autenticitu takových prací. To se ale však už nestalo, protože zakročila policie.

Sedmaosmdesátiletý Richter patří k nejvýše ceněným umělcům. V roce 2015 se jeho Abstraktní obraz prodal za 46,3 milionu dolarů (zhruba miliardu korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám