Hlavní obsah

OBRAZEM: naháči pózovali pro umělce

BRUSEL

Přibližně dvě tisícovky osob vyslechly v sobotu výzvu amerického fotografa Spencera Tunicka a sešly se v belgických Bruggách, kde navzdory dešti pózovaly bez oblečení. Umělec naháče shromáždil u příležitosti zahájení festivalu Corpus 05, který potrvá až do září.

Článek

Nejprve zvěčnil 770 osob uvnitř místního divadla Stadsschouwburg, na náměstí v Bruggách pak učinil totéž se 1249 muži a 701 ženou.  Všichni vytvořili dlouhou řadu a bosýma nohama spočinuli na mokré dlažbě.

"Je to jedinečný pocit. Všichni se svlékli a zavládnul tam pocit intimity. Nepanoval žádný stud," svěřila se Charlotte Loggheová, osmadvacetiletá účastnice. "Byla zima, byli jsme promoklí na kost," doplnila.

Tunick se od roku 1992 zabývá fotografováním vysvlečených osob na veřejnosti, ať samostatně, či ve skupině. Lidské tělo považuje za umělecký objekt. Podobné akce uspořádal již v minulosti [celá zpráva], jak sám ale přiznal, poprvé při shromáždění pršelo. Kvůli dešti proto musel upravit i program. "Jsou silní, odvážní a příliš hodní," uvedl po focení na adresu dobrovolných naháčů.

:. Ostych prý dobrovolníci nezaznamenali. Foto: ČTK/AP

:. V místním divadle se naskytla neobvyklá podívaná. Foto: ČTK/AP

:. Fotograf zvěčňuje nahé dobrovolníky v belgickém divadle. Foto: REUTERS/Peter Maenhoudt

:. Naháči vyrazili i do ulic. Foto: ČTK/AP

Hlasujte v anketě pod článkem:
Zúčastnili byste se podobné akce?

Anketa

Zúčastnili byste se podobné akce?
Ano
35,9 %
Ne
58,9 %
Nevím
5,2 %
Celkem hlasovalo 1346 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Tisícovky naháčů se nechaly vyfotit

Americkému fotografovi Spenceru Tunickovi, který je známý svými snímky nahých lidí v davu, se podařil další odvážný kousek. V Clevelandu ve jménu umění...

Výběr článků

Načítám