Hlavní obsah

OBRAZEM: Brazilci slaví karneval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RIO DE JANEIRO

V brazilském městě Rio de Janeiro byly v pátek oficiálně zahájeny oslavy proslulého karnevalu. Stalo se tak předáním klíče od města králi karnevalu Momovi. Karnevalové radovánky probíhají po celé zemi, průvody se uskuteční v Sao Paulu, v Salvadoru a Olindě na severovýchodním pobřeží Brazílie. Slavnosti potrvají čtyři dny, vláda rozdala 25 miliónů kondomů.

Článek

Foto: REUTERS/Rickey Rogers

Někteří účastníci karnevalu se rozhodli ozdobit i bahnem. Slavností se účastní kolem 180 miliónů Brazilců a stovky tisíců turistů. Stejně jako minulý rok rozdala brazilská vláda v rámci kampaně na bezpečný sex 25 miliónů kondomů.

Foto: REUTERS/Jorges Silva

Vrcholem karnevalu budou přehlídky 13 nejlepších škol samby, které se uskuteční v noci na pondělí a na úterý na promenádě zvané sambodrom, kde jim bude podle očekávání přihlížet asi 60 000 diváků. Na místě bude také z bezpečnostních důvodů nasazeno asi 5000 policistů.

Foto: ČTK/AP

Školy samby, z nichž každá zahrnuje na 5000 členů, včetně tanečníků, bubeníků a královen krásy, by měly dostat během zmíněných dvou nocí vždy asi hodinový prostor ke svým vystoupením, jejichž témata letos sahají od jihoafrické kultury až po norské tresky.

Foto: ČTK/AP

Cestovní agentury předpokládají, že na letošní oslavy přijede téměř 700 000 turistů, tedy o dvě procenta více oproti předchozímu roku, 30 procent návštěvníků by mělo být ze zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám