Hlavní obsah

Objevitelka minisukní slaví sedmdesátiny

Novinky, ČTK, Korzo/P
LONDÝN

V polovině šedesátých let se tehdy mladičká majitelka londýnského butiku Mary Quantová, která ve středu oslaví své 70. narozeniny, rozhodla uvést na trh vlastní modely sukní, které sahaly deset centimetrů nad kolena. Jejich délka šokovala někdejší společnost, přesto si brzy našla své příznivkyně, které je nosí dodnes.

Foto: Josef Zajíc

B. Smetana: Čerova stěna v ostravském NDM: z generálky 10.6.2014: ředitel NDM a režisér inscenace Jiří Nekvasil.

Článek

Quantová je dnes považována za duchovní matku minisukní. V dalších letech přišla s dalšími neotřelými módními nápady, např. šortkami, sílu jejího objevu krátkých sukních však už nic nepřekonalo.   

Mini dobyla i Vatikán

Návrhářku těší, že se jí v šedesátých letech podařilo zbortit diktát proslulých módních salónů, které udávaly trend. Vytvořila osobitý styl, který přijal dokonce upjatý Buckinghamský palác. Později i Vatikán přestal považovat krátké sukně za nemravné. 

Češky byly mezi průkopnicemi

Minisukním podlehly ženy na celém světě. Podle historičky Jany Máchalové jim Češky přišly na chuť jako jedny z prvních příslušnic slabšího pohlaví na světě.    

: . Mary Quantová - duchovní matka minisukní. Foto: CLARA

"Na konci 60. let se mohlo více cestovat, lidé vyjížděli na Západ, sem přijížděli cizinci. České ženské viděly, jak se chodí jinde. Také se k nám dostaly první kvalitní módní časopisy," vysvětlila historička a dodala, že naše ženy prý byly napřed třeba před Italkami, které jsou pověstné svým módním vkusem.

"V Itálii jsem se mohla ukoukat, ale na mini jsem nenarazila. Asi proto, že Italové byli a jsou více bigotnější, katoličtější. Zato u nás už měla na konci 60. let mini každá druhá holka," uvedla Máchalová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám