Hlavní obsah

O vítězi voleb musel rozhodnout hod kostkou. I kvůli Disneylandu

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hoxie

Vyrovnanou volební partii musel v americkém městě Hoxie ve státě Arkansas rozhodnout až hod kostkou. Oba kandidáti ve volbách do zastupitelstva získali ve druhém kole shodný počet hlasů, a tak na řadu přišla netradiční metoda. Poraženého kandidáta může velmi mrzet, že svůj hlas do urny nevhodil. Zprávu přinesla agentura Reuters.

Foto: Jeff Kowalsky, Reuters

Volby v americkém městě musel rozhodnout hod kostkou. Ilustrační foto.

Článek

Volby do městského zastupitelstva dospěly v téměř třítisícovém městě do druhého kola, v němž se na přelomu listopadu a prosince utkali dva kandidáti. Současná radní Becky Linebaughová a asistent prodeje Cliff Farmer.

Vzácnou shodu, při které oba kandidáti získali 223 hlasů, způsobil i třiatřicetiletý Farmer. A to dost kuriózně. Jeho zaměstnavatel jej ocenil jako nejlepšího asistenta a daroval mu plně hrazenou cestu na Floridu, kde si Farmer převzal ocenění a navštívil Disneyland. Z cesty se však nestihl vrátit včas a svůj hlas nakonec neodevzdal. Chybělo mu půl hodiny.

„Manžel mi ještě zdůrazňoval, abych šla volit, protože pokud prý prohraje o jeden hlas, bude to moje vina,“ sdělila listu New York Times Farmerova žena.

Nabízelo se i snímání karet

Na řadu podle pravidel přišlo „třetí kolo“. Oba kandidáti se museli veřejně setkat a rozhodnout o způsobu losu. Linebaughová preferovala hod mincí, Farmer chtěl raději snímat karty. Nakonec se utkali v hodu kostkou. A zatímco Farmer hodil pouze čtyřku, pětašedesátiletá Linebaughová se mohla radovat z čísla šest a udržela si tak zastupitelskou židli i pro třetí volební období za sebou.

Zklamaný Farmer tak mohl pouze hořce litovat své neúčasti u voleb. „Ať už děláte cokoliv, zvedněte se a jděte volit,“ dodal a potvrdil fakt, že na každém hlasu záleží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám