Hlavní obsah

O tom, že Harry s Meghan nevzdají poctu veteránům v Londýně, rozhodla sama královna

Rozhodnutí britského prince Harryho a vévodkyně Meghan vzdát se královských povinností vyvolalo, a ještě nějakou dobu bude vyvolávat, spoustu kontroverzí. Tou poslední byl Harryho úmysl připomenout si památku zesnulých vojáků u londýnského Cenotaphu minulý rok v listopadu. Zamítnutí ze strany Buckinghamského paláce mnozí viděli jako křivdu, jenže nyní vychází najevo, že o tom rozhodla přímo královna Alžběta II.

Foto: Profimedia.cz

Alžběta II.

Článek

Londýnský Cenotaph patří mezi nejznámější současné kenotafy (symbolický náhrobek; pozn. red.). Právě u něj členové královské rodiny vždy v neděli, která je nejblíže Dni válečných veteránů, tedy 11. listopadu, vzdávají hold padlým vojákům.

Harry, který byl v armádě a dodnes má k vojákům více než vřelý vztah, se chtěl i minulý rok slavnostní ceremonie o Památeční neděli 8. listopadu zúčastnit. Palác to ovšem nedovolil a Harry s Meghan nakonec uctili památku padlých v americkém Los Angeles.

To vyvolalo rozhořčení, kritici se domnívali, že účast nepovolil Buckinghamský palác a královna o rozhodnutí svých úředníků ani nevěděla. Nyní však palácové zdroje deníku Daily Mail potvrdily, že s rozhodnutím přišla naopak královna.

Buď všechno, nebo nic

„Památeční neděle je pro královnu svatosvatá,“ uvedl jeden ze zdrojů. „Je to jedno z nejdůležitějších dat v jejím kalendáři a nic není provedeno bez jejího vědomí,“ vysvětlil zdroj.

„Lidé si myslí, že reakce Paláce byla vůči Harrymu ošklivá. Jenže to bylo královnino rozhodnutí. A co víc, v tomhle případě má v téhle věci naprosto jasno,“ dodal další z lidí obeznámených s chodem v Buckinghamském paláci.

Kvůli výchově jsem nerozuměl problému rasismu, prohlásil princ Harry

Koktejl

Rozhodnutí prý královně trvalo ani ne dvě vteřiny. Dle královnina názoru si nelze vybírat, kterých královských povinností se účastnit. „Buď plníš všechny, nebo žádné,“ dodal zdroj.

Královna, a potažmo palác, tak pevně stojí na svých zásadách, že členové královské rodiny zosobňují instituci, jejíž pravidla nelze lehce ohýbat, jak je potřeba.

Reklama

Výběr článků

Načítám