Hlavní obsah

Nucená karanténa stvořila davy mikrovlnkových kuchařů

Novinky, nčs

Doba karantény znamená i nucenou pauzu od obědů v restauracích a do kuchyně se tak najednou dostávají lidé, kteří s trochou nadsázky dokážou spálit i čaj. Zdaleka ne každý si dnes doma zvládne připravit chuťově a esteticky kultivovaná jídla, a tak začínají vznikat mikrovlnkoví kuchaři.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Je to pochopitelné, ne každý je zvyklý vařit, a už vůbec ne každý den či několikrát denně. Co si ale počít, když mají restaurace zavřeno a každodenní dovoz jídla až ke dveřím se může po dobu nucené karantény pořádně prodražit?

Nezbývá nic jiného než zatnout zuby, nasadit si zástěru a vrhnout se do neprobádaných vod kuchyňského náčiní, které zejména mnozí obyvatelé větších měst berou do rukou po dlouhých letech, nebo dokonce vůbec poprvé v životě.

Naštěstí existují jídla, která zvládne uvařit, ve vší úctě ke genderové vyváženosti, každý muž samotář, pro kterého byl doposud největším gastronomickým úspěchem chleba s máslem. V naprosté většině vám podle Daily Mailu bude stačit hrnek a pár základních ingrediencí. A samozřejmě mikrovlnná trouba.

Hrnková omeleta

Vaším jediným úkolem bude rozbít dvě vejce do hrnku, osolit, opepřit, případně přidat nakrájenou šunku či trochu krájené papriky, špenátu nebo rajčat. Celou směs poté vložíte do mikrovlnky (nezapomeňte ji zapnout) a za dvě až tři minuty máte připravenou snadnou omeletu.

Foto: Profimedia.cz

Tak schválně. Bude takhle vaše omeleta v hrnečku vypadat hned poprvé?

Sýrové těstoviny z hrnku

Tentokrát nasypte zhruba do polovina hrnku kolínka, zalijte vodou a osolte. Na dvě až tři minuty vložte do mikrovlnky a po vytáhnutí přidejte trochu mléka, nastrouhaný sýr a opepřete. Na třicet vteřin znovu vložte do mikrovlnky. Těstoviny se sýrem jsou na světě.

Slaný kuřecí koláč pro pokročilé

Tady už je potřeba se dopředu lehce připravit. Budete totiž potřebovat tři až čtyři lžíce uvařených kuřecích kousků, které vložíte do misky a přidáte dvě lžíce zeleniny, 1,5 lžíce kukuřičného škrobu, sůl, pepř, jednu lžíci mléka, tři lžíce kuřecího vývaru a promícháte.

Na krustu na povrchu budete potřebovat mouku, prášek do pečiva, kousek nakrájeného másla, 3,5 lžíce mléka a nasekané bylinky podle chuti. Směs nalijete na již připravené ingredience v nádobě a vložíte ji zhruba na dvě minuty do mikrovlnky. Hotovo.

O ponorkové nemoci ví svoje. Teď radí, jak zvládnout karanténu

Muži

Rýže s brokolicí

Hrnková gastronomie pamatuje i na vegetariány. Stačí smíchat 5 lžic předvařené rýže s 2/3 hrnku studené vody a přidat kousky brokolice. Směs nechte zhruba čtyři minuty v mikrovlnce, po vytáhnutí přidejte tři lžíce mléka, půl lžíce kukuřičného škrobu a nastrouhaný sýr. Osolte, opepřte, zamíchejte, vložte na další minutu a půl do mikrovlnky a podávejte.

Sladká duhová tečka

Protože život v karanténě není žádný med, je potřeba si ho trochu osladit. Do misky nasypte zhruba půl šálku cukru, přidejte 113 gramů rozpuštěného másla, dvě vejce, vanilkový cukr, šálek mouky, půl lžíce prášku do pečiva, špetku jedlé sody a promícháním vytvořte lepkavé těsto.

To následně rozdělte do pěti různých nádob a každou obarvěte jiným potravinářským barvivem. Následně je podle nálady rozvrstvěte zpět jedné nádoby a na minutu až dvě vložte do mikrovlnky. Nakonec dozdobte šlehačkou (ideálně ve spreji) a jedlými třpytkami.

Foto: Profimedia.cz

Sladká tečka bude zářit barvami.

Všechny recepty je samozřejmě potřeba brát s jistou dávkou nadsázky a netradiční kulinářské postupy omezit na dobu nezbytně nutnou, protože, jak jste asi pochopili, vysokou gastronomii v mikrovlnce nevytvoříte. V nejhorším případě však zabijete čas, kterého je v karanténě na rozdávání, možná se i trochu pobavíte, a když budete mít štěstí, dokonce se i najíte.

Reklama

Výběr článků

Načítám