Hlavní obsah

Novotný nabízí smažené meruňky s houbovou omáčkou

Novinky, Korzo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Houby prý doslova miluje bavič Petr Novotný (55). Jeho známí o něm mluví jako o studnici neobyčejností všeho druhu. "Velmi kuriózní jsou smažené meruňky s houbovou omáčkou. To je mimořádná podivnost. Ale dobré je to moc!" svěřil se bavič.

Foto: archiv

Eliška Ptáčková

Článek

"Meruňky rozkrojíme na půlky, pokapeme rumem a vínem a necháme 30 minut odležet. Pak je posypeme cukrem, obalíme v těstíčku a vysmažíme na oleji. Podáváme s houbovou omáčkou. Z másla a mouky připravíme světlou zásmažku a zalijeme mlékem. Hustý bešamel dobře vymícháme, posolíme, přidáme všechny zbývající suroviny a dobře promícháme.Je to jednoduché a úžasné. Všem tuto laskominu doporučuji," usmál se Novotný.

Vedou prý bedly

Receptů na pokrmy z hub je podle něj v Česku tolik, že je ani nelze všechny sehnat a vyzkoušet. "Jsem typický sváteční houbař," přiznal Novotný. Stálá naleziště nemá, pokaždé hledá jinde. "Když jsem na cestách a je čas, vystoupím z auta a hledám. Nejraději mám smažené bedly. To je pochoutka, pro kterou jsem ochoten obětovat hodně času," prozradil svou slabost.

Recept na smažené meruňky s houbovou omáčkou

300 g meruněk (mohou být i z kompotu), 70 g hladké mouky, olej, rum, bílé víno, práškový cukr.

Těstíčko: 50 g hladké mouky, 1 vejce, 0,5 dl, mléka, sůl.

Omáčka: 100 g nakládaných hub, 80 g hladké mouky, 40 g másla, 1,5 dl mléka, šlehačka, citrónová kůra, worcester, kapary, petrželová nať, sůl.

Před časem slavil Novotný velké úspěchy se smaženicí, kterou nazval revoluční. Recept, podle kterého prý specialitu připravovali všichni bavičovi známí, je velmi jednoduchý. Houby se podusí na cibulce, ale místo vajec do smaženice přijde na kostičky nakrájený tvrdý sýr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám