Hlavní obsah

Nové ruské skafandry kosmonautům neumožní tradičně močit na kola autobusu

Novinky, tcs

Rusko ve čtvrtek představilo na veletrhu MAKS 2019 v Moskvě nové skafandry Sokol-M. Budou lehčí, ekonomičtější a všechny švy budou vzduchotěsné. Kosmonauti v něm však nebudou moci vykonávat jeden poměrně specifický rituál, který započal Jurij Gagarin.

Foto: Profimedia.cz

Prototyp nového skafandru Sokol-M.

Článek

Agentura Roskomos (Federální kosmická agentura) představila ve čtvrtek nový prototyp skafandrů, který má nahradit staré skafandry Sokol-K. Nový skafandr Sokol-M je vyroben z nových materiálů, bude lehčí a přizpůsobí se různým velikostem.

Design skafandru však znemožní tradici, kterou kosmonauté startující z kosmodromu v Bajkonuru praktikují už od doby, kdy první člověk vylétl do vesmíru. Jurij Gagarin se před svým letem vymočil na zadní kolo autobusu, který ho v roce 1961 vezl k raketě.

Od té doby se během každého startu autobus zastaví a posádka se pro štěstí po Gagarinově vzoru vymočí na kola. Ženy nejsou povinny se na tomto rituálu podílet, avšak mnoho z nich si prý alespoň donese lahvičku se svou močí a kola pošplíchají.

Poklopec klidně dodáme, tvrdí výrobce

„Nejsem si moc jistý, jak v nových skafandrech budou moci v tradici pokračovat,“ přiznal Sergej Pozdňjakov, ředitel firmy Zvezda, která nové vesmírné obleky vyrobila.

Zatímco zipy starých skafandrů měly tvar V, které směřovalo do rozkroku, Sokol-M má pouze jeden zip umístěný diagonálně. „Máme designové specifikace, které neříkají, že je nutné močit na kolo,“ uvedl Pozdňjakov. Dodal, že pokud by Roskosmos specifikace změnil, může firma speciální poklopec na skafandry přidat.

Nové skafandry budou mít řadu výhod. Oproti starým sokolům, které musely být vyráběny na míru každému kosmonautovi zvlášť, nové se dokážou přizpůsobit různým velikostem, jsou kompletně vzduchotěsné a lehčí. Zda tradice kompletně zanikne, nebo si i mužští kolegové budou s sebou taktéž nosit malou lahvičku, ukáže až čas.

Reklama

Výběr článků

Načítám