Hlavní obsah

Nová vakcína vyléčí milióny astmatiků a alergiků

– LONDÝN
Novinky, Lenka Hloušková, BBC

Milióny astmatiků a alergiků osvobodí v budoucnu od jejich problémů nová vakcína zastavující nepatřičné reakce lidského organismu. Látka byla zatím s úspěchem testována ve Velké Británii na osobách trpících alergií na kočky, kde pomohla každému druhému pacientovi. Zatím nepojmenovaný lék bude prý v lékárnách na lékařský předpis běžně dostupný během pěti let.

Článek

Naději astmatikům a alergikům polykajícím v případě potíží několik tabletek denně dal londýnský výzkumný Národní institutu srdce a plic. Nový lék je vyvinut na principu imunitní reakce.

Do těla se vstříkne malé množství alergenu a čeká se, zda a jak si organismus s "cizorodými" látkami poradí. V případě úspěchu se vytvoří příslušné protilátky a člověk je na čas zbaven potíží. Použitá metoda léčby musí být během života několikrát opakována. Má navíc řadu kritiků, neboť v některých případech protilátky nevzniknou, což může pacientovi způsobit i smrtelné komplikace.

Pár injekcí odstraní potíže na celý život

Jen v Británii by mohl lék po úspěšném zavedení do praxe zbavit potíží nejméně tři milióny lidí, již trpí astmatem vznikajícím z nejrůznějších alergií včetně senné rýmy. V budoucnosti by látka měla pomoci i osobám alergickým na prach, kožešiny a pyl. Doživotní odolnost lidského organismu vůči alergenům může být podle výrobce realizována výhledově za 10 let. Stane-li se tak, injekce jen na Ostrovech ročně zachrání životy 1,5 tisíce astmatiků a umožní ušetřit milióny liber, které jsou nyní vynakládány na léčiva.

Reklama

Výběr článků

Načítám