Hlavní obsah

Nová jachta pro Putina bude stát 4 milióny dolarů

– MOSKVA
Novinky, Jan Horák

Na čtyřdenní cestu dlouhou několik set kilometrů se vydá ve středu jachta Pallada. Budoucím majitelem nového plavidla v ceně kolem čtyř miliónů dolarů (asi 110 miliónů korun) nebude nikdo jiný než ruský prezident Vladimír Putin, který ji dostane jako dárek od ruského hlavního města Moskvy a Moskevské loděnice.

Foto: Policie ČR

Falešný zadržený kriminalista

Článek

Do Petrohradu, kde bude mít domovský přístav, má Pallada dorazit právě včas, aby její představení veřejnosti mohlo být součástí oslav 300. výročí založení ruské "severní metropole".

Na palubě však bude po celou dobu cesty živo: dělníci z loděnic jí totiž budou muset dodat poslední lesk, aby se za ni nový majitel nemusel stydět. Při montáži nábytku a dalšího zařízení lodi se novoučká loď zaprášila, dřevěné stěny a paluba jsou pokryty šlápotami. Krasavice si pozornost a vlídné zacházení skutečně zaslouží.

Luxusní loď podle holandského projektu

V jejím 31 metrů dlouhém trupu jsou kajuty s koupelnami, salón, satelitní televize s metrovou plazmovou obrazovkou, nábytek z ušlechtilého dřeva s koženým čalouněním... List Komsomolskaja pravda prozradil, že holandský projekt, podle nějž se jachta stavěla, počítal i s nejlepším technickým vybavením. Akustické hloubkoměry a kamerový systém pro vyvazování jsou samozřejmostí. Při přistávání sledují kamery bok lodi, aby nedošlo k jejímu odření.

Pozornost si zaslouží i zvláštní plošina s jeřábem, s jehož pomocí se spouštějí na vodu vodní skútry. Jachta je stavěna pro čtyřčlennou posádku, počet cestujících se neuvádí. Loď pohánějí dva motory, jež jí umožní vyvinout rychlost až 19 uzlů (asi 25 kilometrů v hodině). Dárek Putina jistě potěší, i když nebude jedinou lodí, na níž se při oslavách založení Petrohradu koncem května soustředí pozornost.

Jachtě bude konkurovat přehlídkový člun

Druhým plavidlem bude motorový člun Burevěstnik, který je speciálně uzpůsoben pro přijímání přehlídek na moři. Dosavadní člun pro tyto účely pocházející z roku 1967 již beznadějně zastaral. Označení člun je ovšem pro suchozemce poněkud překvapivé: jde totiž o plavidlo dlouhé 47,4 metru a široké 6,5 metru, schopné vyvinout rychlost 22 uzlů (38 kilometrů za hodinu).

Jeho posádkou bude šest mužů, cestujících může být 12, při krátkých plavbách i dvacet. Svou premiéru zažije člun právě při oslavách v Petrohradě. V budoucnosti bude sloužit pro přehlídkové a podobné účely a právo disponovat s ním budou mít všeho všudy tři lidé: prezident, vrchní velitel námořnictva a ministr obrany.

Reklama

Výběr článků

Načítám