Hlavní obsah

Nová 3D technologie naskenuje obličej do minuty

Novinky, Michaela Cmíralová
Praha

3D skener bez pomoci laseru je technologie, která měla původně sloužit pro bezpečnostní systémy. Dnes ji využívají filmaři v Hollywoodu i plastičtí chirurgové. Novinky si realističnost 3D obrazu, který zařízení vytváří, ověřily při skenování modelky Michaely Štoudkové.

3D skenování modelky Michaely ŠtoudkovéVideo: Novinky

 
Článek

Od začátku skenování neuběhla ani minuta a na obrazovce počítače se objevila dokonalá trojrozměrná kopie Michaelina obličeje. Zatím pouze v obrysech. Po následných úpravách modelu její hlavy byla ale velmi rychle dodána i barva a textura.

Právě díky této a jí podobným technologiím získali mocného pomocníka lékaři, archeologové, kriminalisté, ale i filmaři. 3D skenery usnadňují výrobu protetických náhrad, dokumentaci archeologických vykopávek a také trikovou tvorbu filmařů. Příkladem jsou filmy jako poslední díl Letopisů Narnie nebo bondovka Casino Royale.

Jak to funguje?

Základním principem skenování je promítání přesně definované mřížky na skenovaný objekt a její následné snímání kamerou. V jednoduchém softwaru je pak na základě deformace mřížky na snímaném objektu vypočítán a rekonstruován jeho povrch.

3D skenery tak na rozdíl od těch laserových nepotřebují žádné referenční značky, jsou velmi snadno přenosné, lehké a práce s nimi je rychlá. Skenování probíhá v reálném čase a uživatel vidí na monitoru počítače, která část modelu již byla naskenována. I cena 3D skeneru je nižší, než tomu bývá například u laserových technologií.

Reklama

Výběr článků

Načítám