Hlavní obsah

Norsko má přírůstek do královské rodiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSLO

Norská princezna Märtha Louise včera v nemocnici Rikshospitalet v Oslu porodila holčičku - první vnučku královského páru Haralda a Sonji. Nový přírůstek do královské rodiny, který dostal jméno Maud Angelika, zaujme třetí příčku v následnickém žebříku. Informovala o tom agentura EFE.

Foto: Dana Kybicová

Předseda sdružení Richard Tribula při instalaci výstavy

Článek

Holčička se narodila v 21:10 SELČ bez porodních komplikací. Ona i její maminka jsou v naprostém pořádku a odpočívají v jednom z nemocničních pokojů, oznámil norský královský palác.

Princezna Märtha Louise přijela do nemocnice v odpoledních hodinách, když pocítila první příznaky porodu. Maud Angelika je prvním potomkem následnických manželů Märthy Louise (31) a romanopisce Ariho Behna, kteří sňatek uzavřeli loni v květnu v Trondheimu. Novorozeně je zároveň prvním vnoučetem Haralda a Sonji a také prvním narozeným členem norské královské rodiny od roku 1973, kdy přišel na svět korunní princ Haakon.

Právě Haakon je na prvním místě v nároku na trůn, po něm následuje jeho sestra Märtha Louise a na třetím místě jeho čerstvě narozená neteřinka. Holčička bude mít příjmení po svém otci a královským titulem se pyšnit nebude, neboť se na tom její rodiče dohodli s králem Haraldem.

Märtha Louise je nejstarší dcerou norských panovníků a ačkoliv vystudovala fyzioterapeutiku, v loňském roce zahájila profesionální kariéru v kulturním sektoru. Publikovala už několik knih a v prosinci se zúčastnila koncertní šňůry. Novopečení rodiče před několika měsíci projevili přání odjet z Norska a usadit se od příštího roku v New Yorku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám