Hlavní obsah

Norové představili v Londýně unikátní hudební nástroje z ledu

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norský skladatel a hudebník Terje Isungset se specializuje na jazz a tradiční skandinávskou hudbu. Dokonalé atmosféry během svých vystoupení pak dosahuje tím, že hraje výlučně na nástroje vyrobené z ledu doprovázen pouze hlasem zpěvačky Marii Skranesové. Své nástroje hudbu představil minulý týden v Londýně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Norský umělec si vyrábí hudební nástroje z leduVideo: ICE MUSIC AT SOUTHBANK CENTRE COURTESY OF TERJE ISUNGSET AND MARIA SKRANES, Reuters

 
Článek

Insugset, který si ledové nástroje i vyrábí, vidí ve své tvorbě více než jen hudbu. Chce lidem názorně ukázat křehkost a krásu ledu samotného. „Vidím to jako část něčeho většího. Nejde jen o můj projekt a mé ego – ale o samotné základní prvky,“ sdělil hudebník agentuře Reuters.

Zakladatel norského ledového hudebního festivalu odehraje ročně na padesát koncertů, převážně v zemích, kde je většinu roku chladno, tedy v Norsku, Kanadě či Rusku. V teplejších podmínkách už Insugset vystavuje své nástroje riziku, že se poškodí. V místnosti s pokojovou teplotou tak nemůže hrát déle než 50 minut.

Většina nástrojů pro londýnské představení byla vyrobena v Norsku a do Británie byla přepravena ve speciálních kontejnerech. Ve své vlasti je Insugset vyřezává z ledu motorovou pilou a pak sekáčky upravuje, tak aby čistě zněly. Nejlepší led je prý ten ze severu Švédska z roku 2003.

Reklama

Výběr článků

Načítám