Hlavní obsah

Nevěsta se vdávala ve sto let starých šatech, byla už šestá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Největší péči věnuje každá nevěsta výběru šatů. Charlotte Middletonová byla této starosti ušetřena, jako šestá v pořadí na sebe minulou sobotu oblékla přes sto let starou róbu, která se v rodině dědí z generace na generaci. Nevěsta vypadala nádherně, přestože její model z japonského hedvábí, chiffonu a saténu zdobený perlami má mnoho za sebou.

Článek

"Maminka mi dala vybrat, jestli chci pokračovat v tradici nebo si pořídit něco nového," vypráví nyní již mladá paní. "Tak jsme je vybalily, prohlédly, v jakém jsou stavu, a já jsem se rozhodla, že jiné šaty prostě nechci."

Poprvé si šaty oblékla v roce 1910 Američanka Pauline Fithianová, když si brala britského lékaře Williama Watsona ve městě Portlandu v Oregonu. Později se manželé přestěhovali do Británie a šaty zde ve svůj svatební den oblékla roku 1935 jejich dcera Ruth. Odpočívaly v krabici až do roku 1958, kdy se vdávala její dcera Jane a o pět let později další dcera Sally. Jejich sestřenka Charlotte si šaty vypůjčila pro svou svatbu roku 1975 a nyní se v nich její dcera Charlotta provdala za stejně starého spolužáka Marka Sissona.

Úprava šatů stála 20 000 Kč

Na obřad do kaple školy v Norfolku, kde se poprvé setkali jako studenti, snoubenci pozvali přes 120 hostí a celá svatba se konala ve velkém stylu. Šaty nevěstě rozhodně ostudu neudělaly. Bylo nutné je poopravit a hlavně prodloužit, protože Charlotte je nejvyšší ze všech šesti nevěst v rodině. Všechny perly musely být kvůli čištění odpárané a znovu našité, ale nevěsta, která jinak vede obchod s vínem, výdajů ani práce nelitovala.

"Navíc jsem tak vyřešila problém s tím, že každá nevěsta má mít na sobě něco starého a vypůjčeného. Pak ještě má mít něco nového, to byl můj závoj, a něco modrého, to byl můj zásnubní prsten s modrým kamenem," vypráví Charlotte.

"Jakou cenu šaty dnes mají, se nám nepodařilo zjistit, ale byly vyrobeny v Hong Kongu a tehdy před sto lety musely stát hodně peněz. Jsou z opravdu kvalitního materiálu, prověřil ho čas. Pro mne jsme je museli rozstříhnout do dvou dílů, aby mi nebyly krátké, to je vše. Vyčistit a přešít je stálo 500 liber (tj. 20 000 Kč), ale stálo to za to. Byla bych šťastná, kdyby v naší rodině sloužily dalších sto let," dodala mladá paní, která si nyní užívá líbánky v Jižní Africe a na ostrově Mauritius.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Svatební šaty z Disneyových pohádek

Mnohá z žen si přeje svatbu v pohádkových šatech. Společnost Disney zaměstnala nadějnou designérku Kirsty Kelly, aby navrhla kolekci svatebních šatů na motivy...

OBRAZEM: Svatební šaty íránských nevěst

Jak vypadají íránské nevěsty? Je to k neuvěření, ale skoro stejně jako ty naše. Tradiční šaty jsou pomalu vytlačovány bílými šaty západního střihu. Hlava ovšem...

Výběr článků

Načítám