Hlavní obsah

Nesázeli jste podle psychochobotnice? Přišli jste o milióny

Novinky, ČTK, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oberhausen

Média po celém světě publikují zprávy o tom, jak šťastné tipy měla chobotnice Paul, která na šampionátu předpovídala výsledky německého týmu a následně také finále mezi Španělskem a Holandskem. Chobotnice barvy rozeznávat neumí, a tak se podle nich nemohla rozhodovat. Navíc, ne vždy vybrala Německo - a měla pokaždé pravdu. Pravděpodobnost, že budou všechny tipy správné, byla přitom velmi nízká, matematicky 256 ku jedné.

Zázračná chobotnice Paul ukončila kariéruVideo: Reuters/Stream.cz

 
Článek

Až si za dlouhá léta budeme vybavovat letošní šampionát, budeme mít hned několik stěžejních bodů. Otravné trubky vuvuzely, nevyzpytatelný míč Jabulani, paraguayskou modelku Larissu Riquelme a chobotnici s výjimečnými schopnostmi Paula.

Paul správně předpověděl výsledek sedmi zápasů Německa a navrch dokonce i finále. Předpovídal i výsledky evropského šampionátu před dvěma roky, tehdy s jedinou chybou. Po bezchybném tipování výsledků šampionátu v JAR odchází Paul do tipérského důchodu, v dalším šampionátu prý již předpovídat nebude.

Pokud vycházíme z toho, že byl Paulův tip vždy jen náhodný, tak pravděpodobnost, že trefí všech osm zápasů bez jediné chyby, byla dva na osmou, tedy 256. To je kurs, který se mnoha sázkařům nepodaří trefit za celý život. Jenže Paulovými tipy se dalo vydělat daleko více než 256násobek vsazené sumy. Zejména díky tomu, že jeho tipy nešly vsadit najednou a měly často vyšší kurs než 2 ku jedné, což byla pravděpodobnost toho, že Paul vybere nádobu se správnou vlajkou.

Podle bookmakerů sázkové kanceláře William Hill měly věštby Paula výrazný vliv na rozhodování sázkařů.

Za 300 korun 15 miliónů

"Před finále jsme přijali více sázek na Nizozemsko, pak ale zavěštil Paul a hned to bylo obráceně," uvedl mluvčí sázkové kanceláře Graham Sharpe.

Podle bookmakera stačilo sázkařům, aby použili na začátku šampionátu deset liber (asi 300 korun) a věřili Paulovým tipům, aby si vydělali půl miliónu liber. "Pokud by vždy svou výhru znovu vsadili podle tipů chobotnice, na konci by měli půl miliónu liber (asi 15,2 miliónu korun). V úvahu jsou brány vždy aktuální kursy zápasů, které byly zejména v případě zápasu se Srbskem extrémně vysoké.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám