Hlavní obsah

Nemocnice provedla transplantaci ledvin špatné osobě

Novinky, jky

Nemocnice v americkém New Jersey oficiálně přiznala záměnu osob ve svém transplantačním systému. Naštěstí, na rozdíl od mnoha dalších podobných případů, tento skončil dobře. Transplantace se podařila a i druhá osoba, která měla transplantaci podstoupit, ji má už úspěšně za sebou.

Foto: Profimedia.cz

Pochybení lékařů naštěstí nemělo tragické následky. Ilustrační foto.

Článek

Kdyby nešlo o tak vážné pochybení, skoro by se člověku chtělo i pousmát nad tím, jak shoda okolností zamíchala karty chirurgům z nemocnice Virtua Our Lady of Lourdes v americkém New Jersey.

Nemocnice uvádí, že 18. listopadu podstoupil 51letý pacient úspěšnou transplantaci ledvin. Nicméně problém je v tom, že ledviny měly směřovat k prioritnímu pacientovi, u kterého byla transplantace akutnější. Jenže pacienti měli shodná jména a byli podobného věku. To stačilo k tomu, aby se zrodilo nebezpečné pochybení.

Oba jsou v pořádku

Ke cti nemocnice se však dá uvést to, že jakmile si její zaměstnanci pochybení uvědomili, nahlásili je tamnímu úřadu. Pacient, který měl ledviny dostat, se transplantace dočkal o šest dní později a nyní se již oba zotavují z úspěšných operací.

„Máme obrovskou zodpovědnost za lidi, kteří doslova vkládají své osudy do našich rukou. Pochybení tohoto rozsahu jsou vzácná a navzdory neobvyklým okolnostem v podobě podobných identit pacientů by důkladnější ověřování pomohlo této chybě předejít. Nic takového se nám za více než 40 let naší transplantační historie nestalo,“ stojí v prohlášení nemocnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám