Hlavní obsah

Němci jsou prý v Evropě nejchytřejší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Němci jsou nejinteligentnějším národem Evropy daleko před Brity, o Francouzích a Španělech ani nemluvě. Soutěžit s nimi mohou jen Nizozemci a Poláci. Napsala to agentura AFP s odvoláním na měření průměrného inteligečního kvocientu (IQ) evropských národů, které provedl profesor Ulsterské univerzity Richard Lynn.

Článek

Ve studii, jejíž závěry zveřejnil také britský lit The Times, profesor zjistil, že Němci mají průměrný inteligeční kvocient 108 a tím o jeden bod předbíhají Nizozemce a o dva Poláky. Za nimi jsou Švédové se 104 body a Italové se 102.

Britové dosahují hodnoty sta bodů, a mají tak jemný náskok před Španěly (98), ale pohodlně předbíhají Francouze (94), za kterými jsou na chvostu Bulhaři, Rumuni, Turci a poslední Srbové, u kterých agentura čísla inteligečního kvocientu neuvedla.

Profesor Lynn, který se zabývá srovnáváním inteligence národů po celém světě, proslul v roce 2005 kontroverzním závěrem, podle něhož muži mají v průměru o pět bodů vyšší inteligenční kvocient než ženy.

Vyšší britskou inteligencí pak vysvětluje vítězství britských zbraní nad francouzskými v četných válkách počínaje středověkem. "Je to neuznávaný historický zákon, že strana obdařená větším IQ obvykle vyhraje. Výjimkou je, když má podstatný početní nedostatek, jako tomu bylo u Němců po roce 1942," citovala agentura Lynna.

Důvodem k rozdílným IQ je podle Lynna klima. Lidé žijící v severských chladnějších oblastech mají objemnější mozek. Jak spočítali odborníci z Ulsterské univerzity, obyvatelé severní a střední Evropy disponují mozkem o průměrném objemu 1320 kubických centimetrů ve srovnání s 1312 kubickými centimetry obyvatel jižní a jihovýchodní Evropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám