Hlavní obsah

Nejzbytečnější a nejpodivnější vědecké studie roku 2009

Novinky, Jakub Kynčl
Londýn

Daňoví poplatníci v mnoha zemích mají pocit, že jejich peníze putují často na zcela nesmyslné studie podivných vědců, kteří nemají nic lepšího na práci než se zabývat úplnými nesmysly. V tomto ohledu by měli zřejmě největší právo na stížnosti Britové. Tato ostrovní země totiž vypouští do světa měsíčně tradičně hned několik podivných objevů a studií.

Foto: Profimedia.cz

Někteří vědci a vědkyně se zabývali v roce 2009 slušně řečeno nesmysly. Ilustrační foto

Článek

Se zcela zbytečnou studií přišli například odborníci z Walesu, kteří v pokusech se vzdělanými mladými dobrovolnicemi prokázali, že téhož muže vnímá žena pokaždé jinak, pokud sedí v různých typech vozu. Čím sportovnější a atraktivnější je auto, tím má muž více bodů z hlediska přitažlivosti. Na tuto studii nemuseli dávat jedinou libru, jelikož je výsledek jejich studie dobře známým faktem i bez nákladného zkoumání.

V březnu vyvolala nevoli americká studie, která tvrdila, že už ve 27 letech začíná stáří. I když se to mnohým může zdát neuvěřitelné, právě v tomto věku podle studie Virginské univerzity začínají lidem slábnout některé mentální schopnosti. Studie trvala sedm let, vědci zkoumali na dva tisíce mužů a žen a znepokojivé je, že se tato studie těší ve vědeckých kruzích souhlasnému názoru.

Kočkopes s příměsí koně a králíka

Dlouho ověřená fakta a z nich vycházející přísloví zřejmě nikdy neoslovila americkou psycholožku Saru Mednickovou. Ta přišla s "objevem", že spánek je skvělou cestou k řešení kreativních úloh. Pouze tedy vyslovila a pokusila se vědecky opodstatnit to, co si všichni velmi dobře dlouhá léta uvědomují - že po spánku se problémy řeší lépe. Přísloví "ráno moudřejší večera" jí zřejmě nic neříká.

Ideálním domácím mazlíčkem se zabývali v srpnu v Anglii. Věčnou otázku, zda je lepším mazlíčkem pes či kočka, vyřešili po svém. Ideální domácí zvíře Britů by bylo ze 49 procent pes a z 35 procent kočka. Takového dominantního kočkopsa by pak měl doplnit z devíti procent kůň a ze sedmi procent králík. Kde ovšem něco takového sehnat, už studie neinformovala.

Andělé nemohou létat, pobavil biolog

Další bonbónek si britští vědci připravili na říjen, kdy přišli s tezí, že babičky mezi svými vnoučaty  preferují dcery synů. S odůvodněním, že babičky sdílí nejvíce genů s dcerami svých synů a nejméně se syny svých synů, se vrhli tamější vědci do světa s odvážnou, až trochu nesmyslnou tezí. Zřejmě každý z nás by ve svém okolí našel případ, který tuto teorii úspěšně popírá, a tak je otázka, jestli byly libry daňových poplatníků v Anglii vynaloženy správným směrem.

Stylový byl pak závěr letošního roku, když britský profesor biologie Roger Wotton přišel se studií andělů. Na poli svého oboru zřejmě nenalezl výživné téma, a tak se pustil do studia nadpřirozených bytostí. Akademik z londýnské University College sesbíral několik tisíc různých uměleckých interpretací okřídlených bytostí a zkoumal, zda by mohly létat. Došel k tomu, že nikoliv. Milióny lidí mu tak vřele děkují za přínosnou studií a dokonalou ukázku toho, co se dá nazvat zcela ztraceným časem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám