Hlavní obsah

Nejvzácnější baseballová kartička stojí už tři milióny dolarů

LOS ANGELES

Cena nejvzácnější baseballové kartičky roste závratným tempem. Obrázek s fotografií Honuse Wagnera z roku 1909 byl v Los Angeles vydražen za 2,8 miliónu dolarů, tedy o téměř půl miliónu dolarů dráž než při poslední aukci před šesti měsíci. Neznámý sběratel tak za Monu Lisu mezi baseballovými kartičkami zaplatil v přepočtu více než 56 miliónů korun.

Článek

"Kartička číslo T206 je ikonou nejen pro sběratele, ale pro velkou část Američanů," řekl šéf aukční síně SCP Auctions.

Když Honus Wagner na začátku minulého století předváděl své homeruny, jistě netušil, do jak závratné výše se vyšplhá cena jeho kartičky. Byl dokonce proti tomu, aby vůbec byla vydána. Jako zapřisáhlý nekuřák se totiž nechtěl smířit s tím, že bude součástí balíčku cigaret.

Kartička, která se zachovala v perfektním stavu, byla už na konci minulého století předmětem zvýšeného sběratelského zájmu. Mezi její prominentní majitele patřili například hokejista Wayne Gretzky nebo majitel společnosti Wal-Mart Bruce McNall. V polovině devadesátých let se cena přehoupla přes půl miliónu dolarů, teď už je skoro šestinásobně vyšší.

Honus Wagner, přezdívaný Létající Holanďan, patřil k nejlepším baseballistům začátku dvacátého století. V roce 1936 byl jako jeden z pěti prvních hráčů uveden do Síně slávy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám