Hlavní obsah

Největší buddhistická zahrada Západu roste v Portugalsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LISABON

V Portugalsku roste zřejmě největší buddhistická zahrada západní civilizace. Zhruba 350 buddhistických soch na malé farmě v Bombarralu, která se nachází asi 100 kilometrů severně od Lisabonu, hromadí portugalský magnát a sběratel umění Joe Berardo.

Článek

Zahrada se rozkládá na pozemku o výměře 75 hektarů. Většinu uměleckých děl tvoří čínské sochy Buddhy, z nichž některé dosahují výšky 10 metrů a váží zhruba 5,5 tuny. Podle Berarda se brány v Evropě nevídané zahrady návštěvníkům otevřou již na konci léta. "Snažíme se vybudovat největší buddhistickou zahradu mimo orientální civilizaci. Když sem lidé přijdou, budou přesně vědět, jak to vypadá v Tibetu, protože uvidí tisíce soch Buddhy. Je to opravdu duchovní místo," dodal.

Celé místo však nezdobí jen podobizny Buddhy, strážců, ptáků, koní a draků. K vidění jsou i nejrůznější bludiště a pagody. Místní jezero zase zkrášluje na 700 druhů bambusů.

Berardo je největší portugalský sběratel umění a jeden z nejbohatších mužů v zemi. Minulý měsíc dokonce podepsal smlouvu s místní vládou, která umožní vystavit zhruba 4000 moderních uměleckých děl z jeho sbírek, které mimo jiné čítají "kousky" od Pabla Picassa, Andyho Warhola či Jean-Michela Basquiata.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám