Hlavní obsah

Nejstaršímu stvoření na světě bylo 507 let, pak ho vědci zabili

Novinky, jky

Když vědci během svých testů zabili nejstarší organismus na světě, bylo to samo o sobě špatné. Teď se ale ukázalo, že měkkýši Mingovi nebylo „jen” zhruba 400 let, jak se vědci domnívali, ale hned 507. Měkkýš tak žil už v době, kdy se narodil známý věštec Nostradamus a Leonardo da Vinci namaloval Monu Lisu.

Foto: Bangor University

Ming se dožil úctyhodných 507 let. A zřejmě by býval ještě nějakou dobu žil...

Článek

Živočich vědě známý jako chionka jedlá byl ještě živý vytažen z vod severního Atlantiku nedaleko Islandu v roce 2006. Vědci jej umístili do mrazáku, jak je při podobných testech zvykem, protože si v danou chvíli nebyli vědomi jeho věku. Teprve v laboratoři došel tým z Bangorské univerzity k tomu, že byl měkkýš 405 let starý.

Měkkýš Ming, pojmenovaný po dynastii, která vládla Číně v době jeho narození, však samozřejmě pobyt v mrazničce nemohl přežít. Nyní však vědci při detailnější studii zjistili, že je vše ještě o trochu smutnější, protože Mingovi bylo dokonce 507 let.

„Poprvé jsme se mýlili a byli jsme tehdy asi příliš unáhlení při publikaci našich zjištění. Nyní jsme si ale už absolutně jistí, že jsme odhalili přesný věk,” uvedl vědec Paul Butler.

Studie pomáhá ve studiu oceánů a moří

Schránka chionek roste o jednu vrstvu každé léto, v době, kdy je voda teplejší a živočich má dostatek potravy. Když ji vědci rozříznou, mohou počítat čáry podobně, jako se počítají letokruhy u stromů. Vzhledem ke stáří Minga však byly kruhy tak natěsnané, že je vědci nemohli spočítat přesně. Nyní je začali zkoumat v jiné části schránky a dopočítali se neskutečných 507 let.

Podle vědců studie těchto vrstev pomáhá odhalit teploty vod daleko do historie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám