Hlavní obsah

Nejstarší žena světa zemřela ve věku 114 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAN JUAN

Ramona Trinidad Iglesiasová Jordanová, která byla uznána za nejstarší osobu světa, v sobotu zemřela ve věku 114 let. Žena skonala v pečovatelském domě na předměstí portorické metropole Rio Piedras.

Foto: Dana Ehlová

Zvonice v obci Černčice vybudovaná v roce 1613, o jejíž výstavbu se zasloužil majitel panství Rudolf ze Študenberka.

Článek

"Doufal jsem, že se dožije 115. narozenin, ale nebylo to možné. Byla čtyři nebo pět dní v nemocnici a den po propuštění zemřela v pečovatelském domě," poznamenal Ramonin nejstarší synovec René Matos.

Jordanová se jakožto nejstarší žijící žena zapsala do Guinessovy knihy rekordů letos v dubnu. Za nejstaršího muže by vyhlášen 113letý Fred Hale ze Syracuse ve státě New York.

Stará jako Eiffelovka

Iglesiasová se narodila v roce 1889, tedy ve stejném roce jako Charlie Chaplin. Rovněž v tomtéž roce byla slavnostně odhalena pařížská Eiffelova věž. Přesné údaje o dni ženina narození se však mírně liší. Podle křestního listu se narodila 31. srpna, v rodném listě se naopak píše, že přišla na svět až 1. září.

Jordanová měla deset sourozenců, mnozí z nich se dožili rovněž úctyhodného věku. Její bratr zemřel ve 101 letech, jedna sestra pak ve 103 letech. V současnosti jsou naživu Jordanové sestry ve věku 89 a 94 let.

Nerušený život

Ramona svůj život strávila na ostrově. Vedla jednoduchý způsob života, s ničím si prý nedělala starosti. Byla přísná a vyžadovala kázeň, ale ke všem prý byla milá. Do konce života měla dobrou paměť a jasnou mysl. Nikdy neměla děti. Jedla zcela normálně, k pokrmům si občas dopřávala pivo, alespoň malé. 

Po smrti Jordanové přebrala postavení nejstarší ženy světa 113letá obyvatelka Nizozemí Hendrikje van Andel-Schipperová, která se narodila 29. června 1890 v nizozemském Smilde.

Reklama

Související témata:

Související články

Zemřela nejstarší žena světa

Údajně nejstarší žena světa zemřela o víkendu ve věku 124 let v Brazílii. Podle zpráv místního tisku zemřela Maria Etelvina dos Santos na mozkovou mrtvici...

Výběr článků

Načítám