Hlavní obsah

Nejstarší buk Evropy roste v Rakousku

Právo, Novinky, tcs, nek

Nejstarší buk v Evropě roste v Národním parku Kalkalpen (Vápencové Alpy) v rakouské spolkové zemi Horní Rakousy. Zjistili to italští vědci na základě analýzy jednoho štěpu s tím, že stromu je 546 let a stál tedy ještě dříve, než Kryštof Kolumbus objevil Ameriku.

Foto: National Park Kalkalpen / Fuxjäger

Toto je nejstarší buk Evropy. Je mu 546 let.

Článek

Strom, který se stal rekordmanem svého druhu, se v parku Kalkalpen nachází v bukovém háji Fascadam. O nálezu nejstaršího buku informovalo v minulých dnech vedení parku. Pomocí metody dendrochronologie (datování založené na analyzování letokruhů dřeva) zjistil vědecký tým vedený doktorem Alfredem di Filippem, že strom začal růst v roce 1474.

I přes své stáří není zmíněný buk žádným velikánem a rozhodně byste ho mezi běžnými buky nepoznali. Je vysoký 20 metrů a průměr kmenu činí 73 centimetrů, informoval server orf.at.

Podle vědců jde o důsledek staletí dlouhého boje s náročnými klimatickými podmínkami, které v parku panovaly, a také boj o prostor s okolními stromy. Svá první staletí strávil buk jako malý stromek pod stínem některého ze svých starších a větších soukmenovců.

Strom je o 18 let starší než dosavadní „rekordman“, který roste rovněž v parku Kalkalpen. Park zabírá plochu zhruba 20 tisíc hektarů a 5000 z nich je právě kvůli starým bukovým lesům od roku 2017 pod ochranou UNESCO jako světové přírodní dědictví.

Reklama

Výběr článků

Načítám