Hlavní obsah

Nejrozvodovější den v Evropě je prý právě dnes

Novinky, Jakub Kynčl, Novinky, The Sun

První pracovní pondělí po vánočních svátcích a oslavách příchodu dalšího roku je v mnoha zemích Evropy statisticky nejčastějším dnem, kdy žádají lidé o rozvod. Nevypadá to ale, že by se tato skutečnost týkala i České republiky. Žádná z advokátních kanceláří, které Novinky kontaktovaly, to nepotvrdila.

Foto: Profimedia.cz

Vánoční svátky vyvolají v mnoha vztazích krizi...

Článek

Velká Británie prožívá podle statistiky nejkrizovější den všech vztahů. Právě první pondělí po vánočních svátcích a novoročních oslavách totiž nejvíce manželských párů podává žádost o rozvod. Uvádí to studie serveru InsideDivorce.com, která zkoumala informace od stovky britských advokátních kanceláří a dvou tisíc lidí. Průzkum ukázal, že každé páté manželství se dostane v těchto dnech do krizového bodu, uvedl britský deník Sun.

"Pokud celé svátky a čas mezi nimi netrávíte spolu, nemělo by ke krizi dojít. Problém mají ti, kterým partneři začnou vytýkat každodenními návyky, které normálně nezaregistrují, jelikož spolu tráví jen malou část dne," uvedla specialistka na rodinné právo z kanceláře Dawsons Solicitors.

"K tomu všemu je nutné přičíst obavy z finanční situace a vliv příbuzných. A Nový rok je pak tou chvílí, kdy lidé bilancují a dělají rozhodnutí do budoucna," dodala.

České advokátní kanceláře příliš nesouhlasí

"Ano, od začátku roku evidujeme již mnoho žádostí o rozvod, ale rozhodně bych to nespecifikovala tak, že první pondělí po svátcích je nejčastějším dnem žádostí. Existují části roku, kdy lidé o rozvod častěji než jindy, jde právě o období před Vánocemi a po nich, dále před létem a prázdninami a celkově také na podzim. To první pondělí je ale zavádějící, přestože zájem je," řekla Novinkám Julie Janatová, jejíž advokátní kancelář poskytuje komplexní právní služby v oblasti rodinného práva.

Naproti tomu přibližně patnáct dalších advokátních kanceláří, které se věnují také rodinnému právu, uvedlo, že v roce 2008 ještě žádnou žádost o rozvod neevidují.

Anketa

Znamená podle vás období svátků zvýšené riziko pro vztahy?
Něco na tom bude
69,2 %
Stejné, jako v jiných obdobích
30,8 %
Celkem hlasovalo 1843 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám