Hlavní obsah

Nejosamělejší muž na světě žije 22 let v džungli

Novinky, tcs

Brazilská organizace na ochranu domorodých kmenů Funai uveřejnila záběry muže, který posledních 22 let strávil v osamění v džungli. Domorodec žije sám od poloviny devadesátých let, kdy zbývající členy kmene zavraždili farmáři. Je tak živým důkazem tragického osudu mnoha amazonských kmenů.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry muže, který jediný přežil vyvraždění svého kmeneVideo: Funai

 
Článek

Na záběrech, které pořídili v uplynulých dnech v džungli ve státě Rondônia pracovníci organizace Funai, je vidět postaršího muže, nejspíš padesátníka, který se zdravě a čile ohání sekerou. I když se o jeho existenci vědělo, nikdy se ho nepodařilo zachytit takto zblízka. „Daří se mu dobře. Loví, pěstuje papáju a kukuřici,“ řekl britskému deníku The Guardian regionální koordinátor organizace Altair Algayer.

Muž, jehož jméno niko nezná, patřil ke kmeni, jehož jméno zná jenom on. A patrně si ho s sebou vezme do hrobu. Izolovaný kmen žijící v džungli byl během sedmdesátých let vytlačen a zdecimován kolonizátory, kteří bezohledně a nekontrolovaně mýtili prales.

V roce 1995 území kmene obývalo posledních šest členů. Toho roku zabili farmáři pět z nich. Jediný přeživší muž byl spatřen v roce 1996. Brazilská vláda založila na jeho území rezervaci o rozměrech zhruba 80 kilometrů čtverečních. Na tomto území nyní žije poslední muž svého kmene obklopený farmářskými pozemky.

O civilizaci muž nestojí

Členové organizace Funai mu nechali v džungli nástroje. Domorodec je našel a používá, ale o větší kontakt s civilizací, která ho připravila o blízké, nestojí. „Naprosto mu rozumím, když uvážíte, čím musel projít. Je to jeho způsob odporu a nenávisti,“ řekl Algayer.

Organizace Funai vznikla v devadesátých letech právě kvůli ochraně izolovaných kmenů, které se často stávají obětí rozpínavých kolonistů, jež nutně potřebují půdu. Podle organizace je na území Amazonie 113 kmenů, které o tom, jaký je okolní svět nemají ani ponětí.

Dvacet sedm z nich se již podařilo objevit, organizace se důsledně stará o to, aby nebyly vystaveny jakémukoliv kontaktu. Jak dlouho se to ale bude dařit, je ve hvězdách. Osamělý muž je tak živoucím symbolem smutného osudu mnoha indiánských kmenů.

Reklama

Výběr článků

Načítám