Hlavní obsah

Nejmenší dospělý člověk na světě vypadá jako roční dítě

Novinky, Markéta Kautznerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sindangan

Junrey Balawing z Filipín se ve svých 18 letech stal nejmenším mužem světa. Tuto neděli byl zapsán do Guinessovy knihy rekordů. S výškou pouhých 59,9 centimetru porazil stávajícího držitele rekordu z Nepálu jménem Khagendra Thapa Magar, který měří 67,08 centimetru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nejmenší dospělý člověk na světě vypadá jako roční dítěVideo: Reuters

 
Článek

Kandidáti na podobný titul musí dosáhnout osmnáctin. Tým sbírající světové rekordy se proto vydal do města Sindangan v den Jurneyových 18. narozenin a při oslavě s dortem a balónky mu oficiálně udělil titul nejmenšího muže na světě.

V čele rozhodující komise stál Craig Glenday, šéfredaktor Guinessovy knihy světových rekordů. Před zraky místních funkcionářů a přihlížejících diváků provedl na městské radnici šest měření. Teprve poté padlo rozhodnutí a mladík dostal certifikát.

„Dnešní den nám přinesl radost. Jsme na Jurneya pyšní,“ řekla agentuře Reuters matka malého rekordmana.

Titul byl zanesen do archivu Guinessovy knihy světových rekordů a bude publikován v další připravované příručce. Ačkoli samotný titul neprovází finanční odměna, Glenday věří, že Jurneyův příběh přiláká pozornost lékařských odborníků, kteří mu pomohou jeho poruchu růstu léčit. Místní lékaři totiž nebyli schopni jeho stav ani vysvětlit.

„Předešlému rekordmanovi se dostalo pozornosti a prvotřídní lékařské péče. Dokonce v USA podstoupil zdarma operaci. S podobným titulem tedy přicházejí i jisté výhody. Cítíme s ním kvůli jeho velikosti. Dosahovat jeho malých rozměrů očividně přináší do života mnoho kompromisů. Doufejme, že dary na sebe nenechají dlouho čekat a dostane se mu také pozornosti, kterou potřebuje,“ řekl agentuře Reuters Glenday.

Podle Jurneyova otce přestal tento jeho nejstarší syn růst, když oslavil svůj první rok. Pozastavila se také jeho schopnost mluvit, proto se jeho konverzace omezují pouze na krátké fráze. Kvůli zhoršené schopnosti pohybu navíc zůstává Jurney doma a nemůže tak ani navštěvovat školu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám