Hlavní obsah

Nejdražší láhev vína na světě se vydražila za milióny

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Aukční dům Sotheby´s se opět zapsal do knihy rekordů, tentokrát tím, že se jeho prostřednictvím vydražilo víno za největší sumu v historii. Většina zájemců na aukci v Hongkongu pocházela z Číny. Celkem se prodala vína v hodnotě 150 miliónů korun. Aplaus všech si však vyžádal prodej tří lahví Château Lafite-Rothschild 1869, když se každá prodala za 232 962 dolarů, tedy za více než 4,1 miliónu korun.

Článek

Archivní vína Château Lafite-Rothschild z let 1870 a 1899 se prodaly za velmi slušné sumy, avšak ročník 1869 překonal všechny dosavadní aukce vín. Jejich odhadní cena byla překonána hned několikrát. Úspěch však slavila celá dvoudenní aukce, prodala se totiž úplně všechna vína.

"Když se podíváte, jakých prodejních cen bylo na této aukci dosaženo, tak to přeměňuje celý trh s víny na zcela jiný stupeň. Často je těžké odhadnout reálnou cenu podobných extra vzácných vín. Jak oceníte to nejkvalitnější víno světa přímo od zdroje? Lepší už totiž neseženete," uvedl mluvčí asijské pobočky aukčního domu.

"Porostou ceny vín Lafite ještě dále? Nevím. Ale bylo zde mnoho prodejců, kteří si to zjevně myslí a jsou za něj ochotni nabídnout vysoké sumy. Krása archivního vína je však v tom, že jeho zásoby jsou striktně omezené a poptávka je obrovská. A Čína se svou populací je logicky jedním z nejlepších odbytišť," dodal mluvčí Sotheby's.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám