Hlavní obsah

Našli lochnessku. Záhadu ale nevyřešili

Novinky, vps

Průzkumný tým pátral ve skotském jezeře Loch Ness po tamní bájné příšeře – a opravdu ji našel. Příznivci záhad ale jásat nemůžou, jedná se totiž jen o potopený devítimetrový model, který si zahrál ve filmu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Místo lochnesské příšery objevil robot její filmovou replikuVideo: Reuters

 
Článek

Pátrání prováděla norská společnost Kongsberg Maritime pomocí podvodního robota, který je vybaven pokročilým sonarem a kamerami, což mu umožňuje mapovat oblast až do hloubky 1500 metrů, jak uvedla společnost na svém webu.

Tým se ve spolupráci s Loch Ness Project a turistickou organizací Visit Scotland pokoušel zjistit, jestli se ve vodách druhého největšího skotského jezera opravdu skrývá něco tajemného.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Robot Munin, který pátral v jezeře po příšeře. V pozadí hrad Urquhart.

Dvoutýdenní dubnový průzkum ale živou příšeru neodhalil. Místo toho robot lokalizoval její repliku, která si zahrála v roce 1970 ve filmu The Private Life of Sherlock Holmes a po natáčení se potopila. Kromě toho ještě moderní technologie odhalila na dně osmimetrový vrak lodi.

„Myslím, že ty nálezy jsou fantastické. Teď máme podrobnou mapu mořského dna, která nám ukáže všechny hroudy a hrboly. Ukázalo nám to, že je toho ještě zatraceně hodně ke zkoumání,“ uvedl pro Reuters Steve Feltham, který po lochnessce pátrá už 25 let.

První písemné zmínky o příšeře v jezeře se datují do 6. století, kdy ji tam měl spatřit irský mnich. Poprask ale rozpoutala až v roce 1933 manažerka místního hotelu Aldie Mackayová, jejíž zážitek o pozorování tajemné příšery se objevil v listu Inverness Courier.

Na místo se začali sjíždět lovci záhad a turisté a „zaručených“ pozorování lochnessky přibývalo jako na běžícím pásu. Od té doby sice mnoho průzkumů ukázalo, že v jezeře se nejspíš nic záhadného neskrývá a často se uvádí, že tajemná příšera vznikla z důvodu podpory cestovního ruchu, vysvětlujte to ale lidem, kteří vidí záhadu a konspiraci za každým rohem.

Anketa

Myslíte si, že se pod hladinou jezera Loch Ness ukrývá neznámá příšera?
ano
34,3 %
ne
65,7 %
Celkem hlasovalo 3804 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám