Hlavní obsah

NASA zveřejnil archiv Apolla v digitální podobě

Novinky, Inastronoviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký úřad pro letectví a vesmír (NASA) zveřejnil kompletní fotografický archiv ze všech misí lunárního programu Apollo. Na složitém a dlouhodobém projektu digitalizace celého archivu ze 60. a počátku 70. let minulého století se podílí Arizonská státní univerzita a Johnsonovo kosmické středisko (JSC) NASA v Houstonu.

Článek

Všechny zveřejněné fotografie byly naskenovány z originálních snímků, které dovezly posádky Apolla při dobývání Měsíce zpět na Zemi.

"Tento projekt je splněním mých starých snů. Každý člověk může nyní vidět tuto jedinečnou sbírku fotografií tak zřetelně, jako když byly pořízeny", uvedl Mark Robinson, profesor geologických přírodních věd. Robinson je vedoucím projektu kamery LROC, umístěné na americké sondě Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), která se má k Měsíci vydat v říjnu 2008.

Fotografie byly dosud nedosažitelné

Do dnešních dní byly originální snímky z programu Apollo pro obyčejného smrtelníka téměř nedostupné. Důvod je jednoduchý. Fotografie, pořízené astronauty v letech 1968 až 1972, jsou nenahraditelné. Do celého světa se dostaly pouze kopie snímků, které ale nejsou příliš kvalitní.

Cenné originály jsou uschovány v JSC při nízké teplotě. Nyní se vědci ke snímkům vrátili, aby je pomocí moderní techniky a internetu zpřístupnili celému světu.

Jeden snímek může mít i přes gigabyte

Ke skenování byla využita nejmodernější technika, která umožnila převést snímky do digitální podoby s velkou precizností. Rozlišení snímků je až 200 pixelů na milimetr. Tomu pochopitelně odpovídá i velikost některých výsledných souborů, která je větší než 1 GB. Tak velké soubory by běžný uživatel nevyužil a mnoha lidem by jistě vadila i délka stahování apod.

Proto tým některé snímky zpřístupnil pomocí technologie "Zoomify". O co jde? Před vámi je na první pohled normální snímek Měsíce. Kliknutím na vybrané místo si zvětšíte příslušnou část snímku a tak postupujete až do maximálního rozlišení. Nemusíte nic stahovat a také hardwarové požadavky jsou minimální.

Projekt digitalizace stále pokračuje. Celkově má databáze obsahovat na 36 000 snímků.

Jak na to?

Databáze je dostupná na adrese http://apollo.sese.asu.edu/

Pokud si chcete prohlédnout databázi fotografií klikněte na Support Data nebo zde. Pak už jen stačí vybrat příslušnou misi programu Apollo. K dispozici je seznam fotografií ve formátu pdf a xls (Excel). Kliknutím na obrázek vstoupíte do databáze, která je rozdělená podle typu snímku na Magazine. Kliknutím na příslušný Magazine otevřete nadhledy všech fotografií.

Zmíněné fotografie využívající technologii Zoomify jsou k dispozici po kliknutí na Metric Preview nebo zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám