Hlavní obsah

NASA vytvořila unikátní snímek Země z okolí Saturnu

Novinky, jky

Snímek, na kterém je možné vidět Saturn s jeho prstenci a v dáli i Zemi, mohla veřejnost poprvé spatřit v úterý 16. ledna. Snímek, který vypadá spíše jako umělecký výtvor, je ve skutečnosti koláží 165 fotek, které pořídila širokoúhlá kamera umístěná na sondě Cassini během tří hodin 15. září 2006.

Článek

Barevnost snímku vědci zajistili digitálním spojením ultrafialových a infračervených stop, filtrováním a poté finálním přizpůsobením snímku tak, aby připomínal přirozenou barvu.

V den focení vstoupil Saturn mezi Slunce a sondu Cassini, čímž přikryl přímou a velice prudkou sluneční záři a jakmile se dostala sonda do stínu Saturnu, tak byly prstence vidět tak kvalitně, jako nikdy dříve.

Země (označená na snímku bílým obdélníkem) působí přes ledové a prachové částečky Saturnových prstenů ze vzdálenosti asi 1,5 miliardy kilometrů jako drobná tečka, kterou by nebylo těžké přehlédnout.

Reklama

Související témata:

Související články

Sonda Cassini vyfotografovala Zemi

Velmi unikátní snímek pořídila sonda Cassini, která se nyní nachází na oběžné dráze planety Saturn. Ze vzdálenosti jedné a půl miliardy kilometrů zachytila...

Výběr článků

Načítám