Hlavní obsah

Napadla lidi a dostala doživotí v lidské věznici. Nyní medvědici svitla naděje

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celých patnáct let si musela „odsedět” medvědice Katya v lidském vězení v Kazachstánu. Když v roce 2004 byla spojena se dvěma napadeními, putovala za mříže. Ačkoliv tam původně měla být na doživotí, nyní byla propuštěna a umístěna mezi ostatní medvědy do malé zoo, kde jí svitla naděje na částečně lepší život.

Foto: Profimedia.cz

Medvědice Tanya ve své cele

Článek

Medvědice byla uvězněna poté, co napadla ve dvou odlišných případech dva lidi v kempu. Ani jednoho však nezabila, přesto byla „odsouzena” k bizarnímu trestu v cele vedle lidských vrahů a dalších sedmi stovek kriminálníků. Paradoxem je, že nikdo z nich není odsouzený na doživotí.

Celých patnáct let strávila Katya v cele, kde nebyla ve styku s jinými zvířaty. K dispozici měla narozdíl od ostatních vězňů i bazén a po letech za mřížemi byla již podle slov vězňů krotká.

Trestanci si Katyu velmi oblíbili, dokonce ji chodili krmit. Nelíbilo se to ale ochráncům zvířat, kteří dlouhodobě bojovali za propuštění zvířete. „Nemůže se normálně hýbat a šílí z toho,” uvedla ochránářka Zoya Afanasyevová, jedna ze signatářů petice za propuštění.

Katya by si nyní měla částečně polepšit, poputuje do malé zoo, kde bude v kontaktu s dalším medvědem. „Náš medvěd Jaška je z dámské společnosti nadšený,” říká Valentina Dmitrienková z nového domova medvědice.

Policisté se pokoušeli vysvobodit medvěda z popelnice, zvládl to i bez nich

Koktejl

Medvědi jsou zatím odděleni v klecích vedle sebe, přesto jejich kontakt proběhl přes mříže. „Objali se, a dokonce políbili téměř jako lidé,” dodala Dmitrienková.

Dítě a opilec

Katya za sebou má nepříliš radostný život. Jako mládě vystupovala v cirkuse, její krotitel ji však opustil. Nakonec doputovala až do klece u jednoho z kazašských kempů.

Právě tam medvědice napadla nejdříve 11letého chlapce, který ji ke kleci přišel krmit, a později i opilého muže, který měl strkat do klece ruku. Z obav o bezpečnost tak vyfasovalo zvíře doživotí ve věznici, které nakonec bylo zkráceno „jen” na 15 let. Otázkou je, o kolik víc svobody se v zoo medvědici dostane.

Reklama

Výběr článků

Načítám