Hlavní obsah

Nalezen deník izraelského kosmonauta z Columbie

– NEW YORK

Části deníku prvního izraelského kosmonauta Ilana Ramona, který zahynul spolu s šesti kolegy při havárii raketoplánu Columbia, byly nalezeny při pátrání po troskách stroje v terénu. Napsal to v pondělí americký deník New York Post.

Foto: Jiří Škrobák

Sraz skútrů v Rožnově bude letos potřetí

Článek

Stránky Ramonova diáře byly objeveny krátce po tragédii loni v únoru, ale zprvu se nevědělo, co to je. Až když nález ukázali Ramonově manželce, potvrdila, že jde o jeho hebrejský rukopis. Mnoho stránek bylo vyběleno vlivem vysokých teplot, za kterých se vřítily do atmosféry. Ale izraelští kriminální technici dokázali s pomocí odborníků na muzejní rukopisy text rekonstruovat.

Deník zachycuje prvních šest dní z desetidenní mise. V jednom zápise stojí: "Ne, ne, nikdy jsem tomu nevěřil. Až do zážehu motorů jsem stále pochyboval..."

"Psal o svých citech k rodině, ke své ženě a čtyřem dětem. O každém z nich se zmiňuje. Chtěl zachytit, jak na ně bude vzpomínat ve vesmíru," řekl režisér chystaného dokumentu o kosmonautově deníku Naftali Gliksberg listu New York Post. Kromě deníku si Ramon zapsal i text židovské modlitby, aby ji mohl správně recitovat během mise.

V troskách raketoplánu, který se 1. února 2003 rozpadl v atmosféře a zřítil na území Texasu, zahynulo krátce před přistáním všech sedm kosmonautů.

Reklama

Související témata:

Související články

Test potvrdil: Columbii zahubila odpadlá izolace

Američtí vědci s vysokou jistotou potvrdili příčinu zkázy raketoplánu Columbia, který se letos 1. února rozpadl při sestupu do zemské atmosféry. Test, který...

Výběr článků

Načítám