Hlavní obsah

Najít nejbližší toaletní papír? Venezuelanům pomáhá mobilní aplikace

Novinky, Jakub Kynčl
Caracas

Zní to docela zábavně, jenže až taková legrace to není. V Jižní Americe se v posledních týdnech a měsících potýkají s akutním nedostatkem toaletního papíru. Lidé se proto rozhodli sáhnout k zajímavému kroku. Stahují ve velkém aplikaci, jež jim radí, kde mají aktuálně nejblíže sklad, který tímto moderním "výdobytkem" disponuje.

Foto: Profimedia.cz

Toaletní papír je v Jižní Americe nedostatkovým zbožím.

Článek

Nová aplikace, kterou její tvůrci spustili minulý týden, využívá informací přímo od uživatelů, kteří z jednotlivých míst sami hlásí, ve kterém supermarketu je toaletní papír právě dostupný.

Aplikace nazvaná Abastaceme (Zásobuj mě) je pro smartphony se systémem Android k dispozici zdarma a stáhlo si ji už 12 tisíc lidí. Tvůrce prográmku Jose Augusto Montiel uvedl, že nejvíce aplikaci stahují lidé v hlavním městě Caracas.

"K dostání není hodně věcí, ale co lidi zneklidňuje nejvíc, to je nedostatek toaletního papíru. Lidé si neuvědomují, jak moc jej potřebují až do chvíle, kdy jim začne docházet," řekl programátor.

Čerstvý venezuelský prezident Nicolas Maduro tvrdí, že protivládní síly cíleně kupují ve velkém základní zboží, jako je třeba právě toaletní papír, aby destabilizovaly zemi. Následně slíbil do země importovat 50 miliónů rolí kvůli uklidnění situace.

Zajímá vás, jaká je průměrná spotřeba toaletního papíru v Česku? Mrkněte na video na Stream.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám