Hlavní obsah

Nadšenci jako jediní na světě navštívili pět kontinentů za jediný den

Novinky, Markéta Klánská

Lze během jediného dne navštívit pět kontinentů? Anglický filmař a jeho norský kamarád, který je doslova blázen do cestování, to zatím jako jediní dokázali. Podnikli neuvěřitelný výlet a během jednoho dne se prostřednictvím pravidelných letů fyzicky ocitli hned na pěti světadílech. Cesta jim sice trvala 30 hodin, zvládli ji ale od půlnoci do půlnoci, protože následovali časová pásma.

Dobrodruzi navštívili pět kontinentů během jediného dneVideo: Adelia.tv

 
Článek

Sedmatřicetiletý Gunnar Garfors z Osla požádal svého 40letého přítele z univerzity Adriana Butterworthe z Dorsetu, aby s ním podnikl rekordní a velmi dobrodružnou cestu. Po několika měsících náročného plánování letů měli jasno a 18. června letošního roku konečně vyrazili.

Začali na asijské straně Istanbulu v Turecku, pokračovali přes Casablancu v Maroku (Afrika), Paříž ve Francii (Evropa) a město Punta Cana v Dominikánské republice (Severní Amerika), až nakonec stanuli v Caracasu ve Venezuele (Jižní Amerika).

„Měřím 190 centimetrů, takže pro mě nejsou letadla zvlášť pohodlná. Bylo by tedy mnohem snazší, kdybychom navštívili pouze dva kontinenty, a to přímo v Istanbulu, který leží jak v Evropě, tak v Asii. Gunnar se ale nespokojil s jednoduchou variantou a chtěl navštívit pět různých zemí na pěti kontinentech,“ přiznal pro server BBC Butterworth, který jinak provozuje vlastní televizní stanici.

Ani to ovšem nestačilo, v každé destinaci navíc museli strávit trochu času, aby konverzací s místními lidmi a zhlédnutím památek nasáli atmosféru. Každé jiné zdržení bylo nežádoucí.

Cesty za světovými rekordy

„Měli jsme několik zpoždění, kvůli kterým jsme byli trochu pod tlakem. Nejtěžší ale bylo donutit francouzské celní úředníky, aby nám dali do pasů razítko jako důkaz, že jsme projížděli Evropou. Museli jsme je prakticky žadonit, jinak by totiž hrozilo, že by nám Guinnessova kniha rekordů pokus neuznala,“ svěřil deníku Belfast Telegraph Garfors.

Dvojice nyní čeká na potvrzení rekordu. Garfos, který je podle 40letého Brita "extrémní cestovatel", už má ale nyní před sebou další velkolepé plány. Do konce roku 2013 chce navštívit každou zemi světa. A nejen to.

Přesný rozpis cesty na pět kontinentů

  • Istanbul - Casablanca: 01:10 - 04:10
  • Casablanca - Paříž 07:35 - 11:35
  • Paříž - Punta Cana: 13:30 - 16:20
  • Punta Cana - Caracas: 21:00 - 22:05

„Jakmile bude náš rekord potvrzen, bude následovat další plán, a to cesta na všech sedm kontinentů během jediného dne. Je to reálné, ale obávám se, že budeme potřebovat rychlejší letadlo,“ dodal na závěr 37letý Garfors, který prý už navštívil 174 zemí světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám