Hlavní obsah

Nad Texasem proletěla ohnivá koule

Novinky, tcs

Nebývale velký meteor zpozorovala minulý týden řada obyvatel Texasu. Nebeské těleso jasně rozzářilo oblohu mezi Dallasem a Houstonem a vidět bylo i ze sousedních států Louisiany a Oklahomy. Podle americké vesmírné agentury NASA byl meteor součástí Severních Tauridů, meteorického roje souvisejícího s kometou Encke.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Noční oblohu nad Texasem rozzářila ohnivá kouleVideo: CHRISTOPHER CATO, ELIM FIGUEROA, ELIZABETH MERRITT, AP

 
Článek

„Vypadalo to jako obrovská koule měnící snad všechny barvy duhy. Viděla jsem hodně padajících hvězd, ale tahle byla obrovská,“ popsala Mary Ann Mironová, jedna z těch, kdo úkaz pozorovali. Vesmírné agentuře se přihlásilo zhruba sto svědků.

Meteor se na obloze objevil krátce před půl desátou večer místního času. Obyvatelé středního Texasu navíc slyšeli i ohlušující ránu, když těleso vstupovalo do atmosféry.

Foto: American Meteor Society

Nahlášená pozorování meteoru a jeho předpokládaná trajektorie.

Podle NASA byl meteor součástí takzvaných Severních Tauridů. Pojmenovány jsou podle radiantu (oblast, odkud zdánlivě vylétají meteoroidy) v souhvězdí Býka. Zdrojem těles prolétajících zemskou atmosférou je kometa Encke.

Ke Slunci se kometa přiblíží vždy jednou za 3,3 roku. Její pozůstatky však lze na obloze pozorovat každoročně od září do listopadu (Jižní Tauridy) nebo od října do prosince (Severní Tauridy).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám