Hlavní obsah

Nad miniaturními keramickými dobrotami se sbíhají sliny

Novinky, Dagmar Plecháčová, Jakub Kynčl
Paříž

Francouzka Stephanie Kilgastová má netradiční koníček. Vytváří neuvěřitelně věrné napodobeniny jídel v miniaturním provedení. Pomocí svých šikovných rukou, malých nožů, žiletek, párátek a dalších drobných nástrojů vyrábí ze speciální modelovací hmoty pokrmy, jež jsou zmenšeninou 1:12 vůči reálným pokrmům. Výsledek však stojí za to.

Foto: Profimedia.cz

Snídaně v mini provedení od nadané Francouzky.

Článek

Je libo croissant s máslem a marmeládou se šálkem kávy, nebo snad snídani po anglicku? Všechny gurmánské výtvory čtyřiadvacetileté Francouzky jsou kompletně celé vyrobené ručně.

Každý z drobných předmětů zabere umělkyni zhruba tři hodiny, záleží však na náročnosti provedení. Stephanie Kilgastová pracuje obvykle s lupou a nechává si záležet i na nejdrobnějších detailech.

Umělkyně vytváří kompletní menu včetně prostírání

Nejdříve vytvoří z modelovací hmoty všechny součásti pokrmu včetně příborů, nádobí, ubrousků, prostírání, prkének a tácků. Na závěr použije akrylové barvy.

Nadaná Francouzka odhaduje, že od roku 2007, kdy s touto činností začala, vytvořila již okolo 600 kusů nejrůznějších miniaturních dobrot. Jeden podobný výrobek zájemce přijde zhruba na necelých 1500 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám