Hlavní obsah

Na Williamovu party pronikl výtržník

Novinky, ČTK, BBC, Sky News

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Jedenadvacáté narozeniny oslavil v sobotu následník britského trůnu princ William. Na party do Windsorského zámku přišlo na 300 hostů v afrických oděvech, neboť tématem večírku byly Vzpomínky na Afriku. Princ totiž miluje safari a učí se svahilsky. Přes přísnou ostrahu se na oslavu dostal výtržník, který princi dokonce sebral mikrofon při děkovném projevu.

Foto: Petr Lerch & Stanislav Chvátal

Jaromír Hnilica

Článek

Zatímco policie výtržníka odváděla na místní oddělení, prohlásil William suše, že netušil, že jeho bratr Harry dokáže hovořit s takovým přízvukem. Z narušitele večírku se vyklubal 36letý komik Aaron Barschak, který má vlastní show v Edinburku.

Pro svou výtržnost si vybral roli "komediálního teroristy", uvádí BBC s tím, že Barschak vykřikoval, že je Usáma bin Ládin a svíral knihu o vůdci teroristické sítě al-Kajdá. Okamžitě byl vyveden ze sálu s pouty na rukou a nyní probíhá přísné vyšetřování, jak se komik mohl přes přísná bezpečnostní opatření dostat až do těsné blízkosti následníka trůnu.

Windsor se proměnil v džungli

Historické sály Windsoru se proměnily ve scény africké džungle včetně slona v životní velikosti vyrobeného z papírové hmoty. K poslechu a některým možná i k tanci hrála kapela Shakarimba z Botswany, kterou tam William viděl hrát během prázdninového pobytu před čtyřmi lety a přivezl ji do Británie speciálně kvůli svým narozeninám.

Party, na niž podle BBC hned na začátku dorazili dva Tarzanové, byla striktně omezena na rodinu a přátele, aby se princ mohl plně uvolnit.

Milenka Williamova otce Camilla Parkerová Bowlesová přišla v pruhovaném africkém šálu a čelence s brky. Vévodkyně z Yorku a bývalá manželka prince Andrewa přišla ve dlouhé stříbrné paruce, zatímco její bývalý muž v prosté bílé košili. Hraběnka z Wessexu, manželka nejmladšího syna královny, měla africký kmenový kostým. Williamovi vrstevníci projevili při výběru kostýmů větší fantazii i odvahu.

Spolužáky dovezl barevný bus

Generační rozdíly se projevily i na automobilech. Zatímco staří příslušníci šlechty dojížděli v rolls-roycech, bentleyích, jaguarech a range roverech se šoféry, mladí šlechtici parkovali své morrisy, fiaty a volkswageny sami. Skupina Williamových spolužáků dorazila v pomalovaném mikrobusu.

William nechtěl drahé dárky

William nařídil hostům, že nesmějí přinést dárky dražší než 50 liber, tedy do 2500 korun. Nejsnazší to zřejmě měla právě babička královna, která princi podle tradice udělila některé státní úřady.

Dosáhnutím 21. roku života se princ William stal radou státu, čímž dostává právo vystupovat jménem královny. V tom se přidruží k princi z Walesu, vévodovi z Edinburku, vévodovi z Yorku a hraběti z Wessexu.

William bude pomáhat bezdomovcům

Princ se nedávno vyjádřil, že se po vzoru své matky princezny Diany hodlá zaměřit na pomoc bezdomovcům. Williama prý ovlivnily návštěvy ubytoven pro lidi bez přístřeší, kam jej matka jako malého brala. William v rozhovoru pro média prohlásil, že základními principy jeho života mají být čest, upřímnost, přemýšlivost a starostlivost.

Reklama

Související články

Princ William provětral svého Golfa

Jen několik dnů před svými 21. narozeninami se princ William "zviditelnil": na soukromém pozemku u golfového hřiště, kde byla povolena rychlost 35 kilometrů...

Výběr článků

Načítám