Hlavní obsah

Na výstavu oTitaniku s kopiemi lodních lístků

– LONDÝN
BBC, Alexandr Petrželka

Lodní zvon, porcelánové nádobí, velké kusy trupu a řada osobních předmětů ze zavazadel pasažérů tragické první a poslední plavby Titaniku jsou od pátku vystaveny v londýnském Muzeu vědy.

Foto: Táňa Pikartová

Knižní ceny jsou připraveny pro vítěze literáních a výtvarných soutěží, které jsou součástí knižního festivalu v Kulturním centru Novodvorská.

Článek

Vstupenka na výstavu má podobu lodního lístku se jménem skutečného cestujícího. Teprve na konci výstavy se návštěvník dozví, zda "cestoval" na účet některé z 1522 obětí námořní katastrofy nebo jednoho ze 705 přeživších šťastlivců.

Část exponátů je umístěna v maketách kabin první a třetí třídy a podle agentury BBC budou moci návštěvníci výstavy stejně jako dávní cestující zažít "strašlivý mráz" v důsledku blízkosti ledovce, který 15 dubna 1912 způsobil potopení lodi. Vystavené předměty pocházejí z dosavadních šesti expedic k vraku, ležícímu v hloubce dvou a půl kilometru 730 kilometrů jihovýchodně od pobřeží kanadského Newfoundlandu.

Titanik, vlajková loď společnosti White Star Line a největší parník své doby, byl koncipován jako nepotopitelný: jeho trup tvořilo 16 vodotěsných oddělení, z nichž 12 mělo stačit k udržení na hladině. Osudný ledovec však prorazil šest oddělení, takže potopení Titaniku bylo "matematickou jistotou", uvádí průvodce výstavou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám