Hlavní obsah

Na výstavě Doll Prague jsou i panenky za desetitisíce

– Praha
Novinky, Natálie Lošková, Veronika Capáková

V pražském Paláci Lucerna probíhá 6. ročník mezinárodní výstavy Doll Prague 2019, kde se představují umělecké panenky, loutky a medvídci Teddy z celého světa. Tématem celé akce je období první republiky, které se stalo inspirací pro vytvoření nové kolekce pěti dobových panenek. Patronkou výstavy je herečka a sběratelka panenek Barbora Štěpánová.

Na výstavu Doll Prague přijeli umělci z celého světaVideo: Novinky

 
Článek

Událost, která je návštěvníkům otevřena do neděle, reflektuje období 20. a 30. let. Přes 130 umělců ze 40 zemí světa na ni přijelo představit své exponáty v podobě uměleckých panenek, loutek i medvídků Teddy.

Návštěvníci mají možnost si výtvory zakoupit, ceny se pohybují od pár korun až k téměř 100 tisícům. Kurátorkami výstavy jsou členky americké asociace uměleckých panenek NIADA, Connie Smithová a Anastasja Janovska.

Foto: Novinky

Doll Prague

„Exponáty, které zde vystavujeme, musí splnit určitá kritéria. Nejdůležitější je, aby každý byl ručně dělaný a byl tak jediným originálem na světě. Autor musí také dosahovat nějaké úrovně v tomto oboru. To posuzuje mezinárodní asociace uměleckých panenek a různé soutěže. Nejvyšší ocenění, kterého lze v tomto oboru dosáhnout, je PANDORA, která se uděluje v Rusku,“ vysvětlila mluvčí výstavy Kateřina Petránková.

Nejdražší panenky, které byly na výstavě k vidění, vyrobil manželský pár z Ruska. Manželčina sběratelská panenka není zatím na prodej, čeká totiž na sběratelské zhodnocení časem. Za manželovo dílo zaplatí kupec až 90 000 korun.

Oba autoři jsou proslulí tím, že jejich panenky jsou velmi zdobné a nejsou prvoplánově hezké na pohled.

Návštěvníci si mohou domu odnést i vlastní výrobek

Na výstavě nechybí ani exponáty českých loutkářů, kteří mají své loutky zapsané na seznamu kulturního dědictví UNESCO.

„Na výrobě loutky je nejtěžší fantazie, vymyslet, co vlastně chcete dělat. Druhá věc je, že řezbář musí loutku vyrobit na první dobrou. Když pracujete s hlínou nebo jiným materiálem, dají se chyby napravit. U dřeva je každá chyba vidět, řezbář ji musí vyrobit napoprvé,“ vysvětlil náročnost výroby loutkář Luděk Burian.

Foto: Novinky

Doll Prague

V rámci výstavy se také konají dvě mezinárodní umělecké soutěže Art Doll Prague a Teddy Bear Prague s profesionální odbornou porotou, a také jedna soutěž s cenami pro návštěvníky.

Pro zájemce je připraveno také několik workshopů zaměřených na různé techniky a postupy tvorby uměleckých panenek a figur, kurzy animování filmu nebo lekce řezbářství.

Organizátoři lákají návštěvníky i na expozici vamberecké krajky, které jsou k vidění mimo Vamberk jen na této výstavě.

U Štěpánové mají panenky vlastní pokoj

Patronka výstavy Bára Štěpánová je sama vášnivou sběratelkou a milovnicí panenek, ve svém domě má dokonce jeden pokoj určený jen pro ně.

„Všechny moje panenky mají jména, vždy se jméno váže k nějaké události či od koho jsem panenku dostala,“ říká Štěpánová.

Foto: Archiv B. Stěpánkové

Doll Prague

Herečka a sběratelka panenek tvrdí, že ji baví panenky převlékat, přeskupovat a starat se o ně. Výhodou je, že nestárnou: „Místo do zrcadla se dívám na své panenky. Nejradši mám ty zrzavé a promítám si do nich sebe. Je to takový obrácený obraz Doriana Graye. Prostě mi dělají radost,“ uvedla herečka.

Panenky si Štěpánová nekupuje sama, dostává je k různých příležitostem či jako dárky. „Vzhledem k tomu, že můj pokoj není nafukovací, mám tam jen panenky, které pro mě mají určitou hodnotu. Mám zde třeba panenku od manžela, potom od maminky, potom třeba starožitnou panenku.“

Jednou z jejích oblíbených je i panenka tmavé pleti, kterou pojmenovala Meghan po britské vévodkyni. „Dostala jsem ji zrovna v době, kdy se Meghan vdávala, tak mi to přišlo logické. Mám ji doma naaranžovanou vedle britské telefonní budky. A samozřejmě má na sobě krásné svatební šaty,“ vysvětlila herečka.

Foto: Novinky

Doll Prague

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám